петък , август 18 2017
Начална Страница / Имоти / Октомври е най-добрия месец за покупка на имот (поне в САЩ)

Октомври е най-добрия месец за покупка на имот (поне в САЩ)

Покупката на имот е може би най-големият ви във финансово отношение разход, който ще направите през живота си. Затова трябва да подхождате към нея много внимателно и отговорно.

Освен локацията, която безспорно е най-важния фактор при избора на имот, добре е да изберете и правилния момент за осъществяване на сделката.

Вижте още: Кодовите думи в обявите за недвижими имоти и какво означават?

Ново изследване сочи, че най-добрият месец да си купите имот е октомври. Най-добрият ден от седмицата е понеделник.

До тези изводи е стигнала щатската консултантска компания RealtyTrac на база на 32 милиона сделки осъществени през последните 15 години.

best time to buy

През октомври купувачите са успявали да договорят отстъпка от 2.6% от „справедливата стойност“ на имотите.

Не много от купувачите обаче, са се възползвали от възможността да достигнат до подобна отстъпка през десетия месец на годината, като едва 8.4% от сделките са осъществени през октомври. Т.е. по-голямата отстъпка до голяма степен може да е функция от по-малкия брой сделки.

И докато не е ясно, дали това изследване е представително за родния пазар, то логиката, че студените месеци са добри за покупка на имот е явна.

Продавачите, които не са успели да реализират имотите си през активния летен и есенен сезон, или пък новите участници на пазара излезли през октомври, явно са мотивирани да продават, преди коледните и новогодишните празници.

Предвид на факта, че и продавачите са наясно, че с настъпването на зимата, купувачите намаляват, те са склонни да правят по-големи отстъпки, за да осъществят сделките.

Защо не – следващите зимни месеци са по-близо до края на годината или в началото на следващата?

Защото с наближаването на пролетта, продавачите са склонни да отложат с още малко продажбата, уверени, че със затоплянето на времето и повишаване на интереса, ще могат да реализират имота си на по-добра цена.

Та, въпреки, че в България липсва подобна статистика, както и статистика за много други неща, свързани с имотния пазар, октомври също може да е сред най-добрите месеци за покупка на имот.

Защо понеделник?

Защото в този ден средната отстъпка, на която продавачите са били склонни, е 2.3%. Петък е следващия най-добър ден с 2% средна отстъпка. Най-малко склонни да отстъпват са били щатските продавачи на имоти във вторник, с едва 1% отстъпка през този ден.

Провери също

недвижими имоти

За звездите и имотите

Богатите и известните имат слабост към имотите. Те обаче, много често имат специфични изисквания свързани …