четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Най-много се търсят тристайните в София

Най-много се търсят тристайните в София

Ръст от 17% в броя на сделките с недвижими имоти за последното четвърто тримесечие на 2016 г., на тримесечна база, отчетоха от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. На годишна база повишението е от 29.33% при обема на сключените сделки, през посоченото тримесечие.

В резултат от местно търсене, задвижвано от фактори, като по-ниски нива на лихвите при ипотечното кредитиране, отчетения растеж в икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове за пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София от около 12%, спрямо отчетените 6% в края на 2015 г.

Защо американците не искат да си купуват имоти?

Като логичен резултат от всички тези процеси се отчита осезаем недостиг на качествено ново строителство, което да посрещне повишеното търсене. Все по-често ставаме свидетели на покупки „на зелено“, както и на стартирането на много нови проекти, които да посрещнат високите очакванията на купувачите.

През последното тримесечие на миналата година, се отчита двоен ръст в търсенето на жилищни имоти в София, спрямо същото на предходната година.

имоти

Интересът към къщи на територията на Столицата е скочил на 15% спрямо миналогодишната ставка от едва 4.79% за последния тримесечен период от годината, а останалите 85% се разделят между различните видове самостоятелни обекти в сграда, предназначени за жилищни нужди.

Най-активно е търсенето на 3-стайни жилища с площ 80-110 кв.м. (44% от общото търсене), като с не малка разлика вече им отстъпват 2-стайните с площ 50-70 кв.м. (32% от общото търсене).

Предпочитаните за покупка райони са Център (7,95%), Белите Брези (7,06%), Оборище (5,58%), Витоша (5,30%) и Хладилника (4,7%).

При наемите се отчита най-висок интерес към 2-стайните жилища със среден месечен наем около 293 евро, а сред най-предпочитаните райони са Студентски град, Младост и Дианабад.

Предлагането на жилищни имоти на територията на град София в края на 2016 г. надхвърля почти 5 пъти своето равнище спрямо последното 3-месечие на 2015 г. Около 4.77% от продавачите предлагат къщи, а останалите 95,23% – апартаменти, етажи от къщи.

Аналогично следвайки процеса на търсене най-голямо предлагане се отчита при 3-стайните жилища (47,9%), като общо за Столицата средната им офертна цена е 924 евро за кв.м., следвани от 2-стайните апартаменти (39,3%) и средна офертна цена от 919 евро за кв.м.

В дъното на класацията остават 4-стайните (10%) със средна офертна цена от 961 евро за кв. м. и едностайните (около 3% от общото предлагане) и средна цена на предлагане от 1021 евро.

Най-активно остава предлагането в район Център (8,39%) със средна офертна цена от 1049 евро, следван от Малинова долина (7.25%) – 754 евро за кв. м.

По отношение на наемите се генерира повишено предлагане на 2-стайни и 3-стайни жилища с очакван среден месечен наем около 377 Евро и най-активен район на предлагане Драгалевци.

Очаквания за 2017 г.

През 2016 г. станахме свидетели на едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от 2008 год. насам.

Нашите очаквания за 2017 год. са за стабилен пазар, много нови инвестиции в строителството на нови и качествени сгради, по-ниски нива на лихвените проценти при финансиране и по-голяма прозрачност при сключване на сделките. Това ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби. Всички тези фактори дават предпоставки за запазване на възходящия тренд.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *