вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Имоти / Кога да не рефинансирате ипотечния си кредит

Кога да не рефинансирате ипотечния си кредит

Лихвите по ипотечните кредити се понижиха значително у нас през последните няколко години.

Българинът ползва най-скъпите кредити в ЕС

И докато рефинансирането на скъпия ви ипотечен кредит, изглежда логично решение, със сигурност е по-добре първо да се обърнете към банката си с искане да ви намали лихвите, преди да погледнете към други финансови институции.

Защо ли? Защото банките са наясно, че завареното положение на клиенти, на които лихвения процент по кредитите не е намалян отдавна, биха могли да намерят по-изгодни алтернативи. Освен това трябва да имате в предвид, че рефинансирането на кредита ви със сигурност ще е свързано с разходи, които може да са значителни (и да варират от над 2% от стойността на кредита).

ипотека

В допълнение, банките не са склонни да губят най-добросъвестните си платци, така че ако сте от тях, със сигурност ще можете да достигнете до лихвени проценти близки до най-конкурентните в момента оферти.

За тези които, въпреки казаното до тук, твърдо са решили да рефинансират ипотечните си кредити от други финансови институции, ето още някои неща, които е добре да обмислят, преди да направят това.

Възнамерявате да платите кредита си по-скоро

Ако изкарвате повече средства, отколкото когато сте закупили имота си, то логично решение изглежда да повишите размера на правената вноска. Така ще изплатите кредита си по-скоро от предвиденото в договора и ще спестите от лихви. Защо да давате допълнителни разходи за рефинансиране, ако възнамерявате да върнете кредита си в по-кратки срокове?

Тук можете да използвате просто сравнение и математика, за да сравните различните варианти и да видите кой е финансово по-изгоден.

Планирате да продадете имота си след няколко години

Ако възнамерявате да продадете имота си след няколко години, то отново допълнителните разходи свързани с рефинансирането стават излишни. Дали ще е защото планирате да смените работата си или мястото си на живот, няма смисъл да се впускате в ненужни разходи. Вместо това по-добре се опитайте да предоговорите условията с банката си.

Дългосрочните разходи са по-големи от това, което ще спестите с рефинансирането

Много често, на пръв поглед рефинансирането изглежда изгодно. Когато сметнете разходите за целия период обаче, това може да не е точно така. Допълнителните години, които кредитополучателите често добавят към кредита си, често „изяждат“ от спестеното.

Добре е да изчислявате пълните разходи, когато правите сравнения, особено ако друг кредит ви е привлякъл с промоционални условия. Трябва да сте наясно, какво се случва след изтичането на промоционалния период.

Провери също

Как изглежда най-скъпият апартамент в Стокхолм?

Най-скъпият апартамент в Стокхолм е със собствен басейн и румсервиз. Ето как изглежда отвътре. Вижте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *