неделя , април 30 2017
Начална Страница / Имоти / Кога да не рефинансирате ипотечния си кредит

Кога да не рефинансирате ипотечния си кредит

Лихвите по ипотечните кредити се понижиха значително у нас през последните няколко години.

Българинът ползва най-скъпите кредити в ЕС

И докато рефинансирането на скъпия ви ипотечен кредит, изглежда логично решение, със сигурност е по-добре първо да се обърнете към банката си с искане да ви намали лихвите, преди да погледнете към други финансови институции.

Защо ли? Защото банките са наясно, че завареното положение на клиенти, на които лихвения процент по кредитите не е намалян отдавна, биха могли да намерят по-изгодни алтернативи. Освен това трябва да имате в предвид, че рефинансирането на кредита ви със сигурност ще е свързано с разходи, които може да са значителни (и да варират от над 2% от стойността на кредита).

ипотека

В допълнение, банките не са склонни да губят най-добросъвестните си платци, така че ако сте от тях, със сигурност ще можете да достигнете до лихвени проценти близки до най-конкурентните в момента оферти.

За тези които, въпреки казаното до тук, твърдо са решили да рефинансират ипотечните си кредити от други финансови институции, ето още някои неща, които е добре да обмислят, преди да направят това.

Възнамерявате да платите кредита си по-скоро

Ако изкарвате повече средства, отколкото когато сте закупили имота си, то логично решение изглежда да повишите размера на правената вноска. Така ще изплатите кредита си по-скоро от предвиденото в договора и ще спестите от лихви. Защо да давате допълнителни разходи за рефинансиране, ако възнамерявате да върнете кредита си в по-кратки срокове?

Тук можете да използвате просто сравнение и математика, за да сравните различните варианти и да видите кой е финансово по-изгоден.

Планирате да продадете имота си след няколко години

Ако възнамерявате да продадете имота си след няколко години, то отново допълнителните разходи свързани с рефинансирането стават излишни. Дали ще е защото планирате да смените работата си или мястото си на живот, няма смисъл да се впускате в ненужни разходи. Вместо това по-добре се опитайте да предоговорите условията с банката си.

Дългосрочните разходи са по-големи от това, което ще спестите с рефинансирането

Много често, на пръв поглед рефинансирането изглежда изгодно. Когато сметнете разходите за целия период обаче, това може да не е точно така. Допълнителните години, които кредитополучателите често добавят към кредита си, често „изяждат“ от спестеното.

Добре е да изчислявате пълните разходи, когато правите сравнения, особено ако друг кредит ви е привлякъл с промоционални условия. Трябва да сте наясно, какво се случва след изтичането на промоционалния период.

Провери също

продавате имот

Продавате имот, започнете от цената…

Ако се опитвате да продадете имота си, поставянето на правилна цена за него е критично …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *