четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Пет основни грешки при покупка и продажба на имот

Пет основни грешки при покупка и продажба на имот

Продажбата или покупката на недвижим имот е едно от най-значимите действия в нашия живот. За съжаление, те могат да се превърнат в тежко бреме, а процесът и времетраенето на осъществяването им да се удължи от самите нас.

Ето пет от най-често срещаните грешки, които правят продавачите и купувачите на имоти, които определено им „стъжняват живота“:

1. Разглеждат имоти, които не могат да си позволят

Една от основните грешки на купувачите е да гледат имоти, които не са по „техния джоб“ и възможности. Освен, че си губят времето, по този начин те до голяма степен се разочароват, когато видят такъв, който не отговаря на финансовия им потенциал.

1

Трябва да разберете, че имот за 150 000 евро със сигурност ще е много по-различен от такъв за 75 000 евро, както по отношение на размера, така и на останалите му характеристики. Затова не си го причинявайте сами…

2. Слагате твърде висока цена на имота си

Разбира се, че всеки продавач иска да продаде имота си възможно най-скъпо. Понякога обаче, в цената се включва и „сантиментална стойност“, което повишава цената на продаваното жилище над пазарната. Това автоматично го прави „непродаваем“.

32

Ориентирайте се от средните цени на подобни имоти във вашия квартал и гледайте да не ги превишавате с повече от 5 до 10%, ако наистина имота ви е специален, но не само във „вашата глава“, но и според мнението на професионални консултанти.

3. Не бива да бързате с покупката на имот

Покупката на имот най-вероятно ще е най-значимото ви финансово действие. Затова то трябва да се обмисли внимателно и да се направи премерено.

32

За съжаление повечето от купувачите бързат, сякаш че имотът който са видели е последния на пазара. Понякога за това им помагат и обучени брокери, които разчитат на емоциите на купувачите.

Покупката на „неправилен“ според вашите изисквания имот обаче, може да е една от най-скъпите грешки, които ще направите в живота си. Затова не бързайте…

4. Отказвате огледи на имата и не му предавате добър търговски вид

Не може да отказвате огледи на потенциални купувачи, за да не ви развалят спокойствието и после да очаквате възможно най-добри оферти.

56

Не бива да показвате имота си в „неогледен“ вид (разхвърлян, неподреден и мръсен) и да се надявате на добро впечатление в потенциалните купувачи.

Нужно е да положите усилия, за да продадете имота си на възможно най-добрата цена. Това включва да му предадете добър търговски вид. Не подценявайте силата на маркетинга.

5. Не приемайте нещата лично

43

Ако получите много ниска оферта от купувачите, не се ядосвайте и не го приемайте лично. Вместо това направете контраоферта с цена, която бихте приели за долна граница, срещу която бихте се разделили с имота си. Ако тя не се приеме, вече можете спокойно да приключите с преговорите.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *