понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Пет правила, с които да сте наясно, преди да инвестирате в имоти

Пет правила, с които да сте наясно, преди да инвестирате в имоти

Рекордно ниските лихви по депозитите, кара все повече хора да поглеждат към други и различни инвестиционни алтернативи. Една от най-достъпните и разбираеми такива за българите все още са недвижимите имоти.

В среда в която инвестицията в недвижими имоти носи доходност от наеми в рамките на между 4 и 6% в големите градове, тази инвестиционна алтернатива е примамлива за масовите инвеститори.

Property-Value-Real-Estate-C-99391091-768x504

И все пак, има определени неща, с които трябва да сте наясно, преди да се впуснете в подобно приключение.

1. Не позволявайте на емоциите си да вземат връх

Имайте в предвид, че емоциите са неразделна част от поведението ни, когато инвестираме, независимо на кой пазар. На пазара на имоти, голяма част от неопитните инвеститори, правят грешката да се влюбват в имоти. Те често търсят имотите на своите мечти, а не такива, които биха им носили оптимална доходност.

Емоциите водят до неприятни за инвеститорите последици, като например да „платят твърде висока цена“, или пък да купят имот на по-голяма стойност от това, което в действителност могат да си позволят.

За разлика от акциите, където инвеститорите виждат само определени числа и цифри, при имотите се изисква посещение на имота. Това неизменно е свързано с емоции, които карат инвеститорите да имат усещането, че „трябва да го имат“ на всяка цена.

2. Трябва да си отделяте резерви за скрити и явни разходи

Инвестициите в имоти не са евтини. Те са съпътствани с множество такси и комисиони по пътя на сключване на сделката и тяхното прехвърляне.

Пет грешки на купувачите на имоти

В допълнение инвеститорите могат да дължат сериозни суми и на имотните брокери, ако ползват такива. Тоест всички бъдещи разходи трябва предварително да са обмислени и предвидени от инвеститорите.

3. Не го отдавайте под наем просто на „някой“

Ако имате избор, добре е да отдавате имота на хора, които в най-голяма степен отговарят на вашите предварителни критерии. Недобросъвестни наематели, могат да нанесат големи физически щети на имота, както и финансови щети за вас.

Направете малко проучвания преди да отдадете имота си под наем. Говорете и с други наемодатели, за евентуалните проблеми, с които можете да се сблъсквате в бъдеще.

Продължава на следваща страница…

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

2 коментара

  1. От автор, който пише „в предвид“, акъл не ща! Като в старата приказка: „От зелена тиква семки не ща!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *