четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Имотният сектор в Китай може да е източника на следващата дългова криза

Имотният сектор в Китай може да е източника на следващата дългова криза

Щатската икономика засилва темповете си на ръст през последните няколко тримесечия, което дава спокойствие на Фед и кара резерва да погледне към повишение на лихвите. Такова действие се очаква на предстоящото заседание през следващата седмица. И докато това е добра новина за световната икономика като цяло, проблеми могат да назряват от другата страна на Пасифика.

Експерт прогнозирал финансовата криза: Крийте се в злато!

Все повече анализатори предупреждават за неприятности свързани с дълговия пазар в Китай и потенциално „пукане“ на имотния балон в страната. Ако това се случи, то световната икономика може да е изправена пред сериозна опасност и дори нова финансова криза.

През септември на миналата година, Ма Джун, главният икономист на централната банка на Китай, препоръча предприемане на мерки от страна на правителството, за да се ограничи спекулирането с недвижими имоти в страната. Последното доведе до нездравословен ръст в цените на имотите.

китайски пазар

„Трябва да бъдат поставени спирачки пред потенциално балонизиране на сектора на недвижимите имоти, като се ограничи финансирането на индустрията“, коментира Джун тогава.

Други експерти са далеч по-песимистични. „Опасността от прекомерно завишените цени на недвижимите имоти е огромна“, според Ху Шули, главен редактор на Caixin Media в Пекин. „Индикатори като съотношението между задълженията по ипотечен кредит и дохода на купувачите, е по-високо от стойността му по време на японския имотен балон, както и близко до това в САЩ преди световната финансова криза да се разрази“, коментира Шули.

Китайските регулатори предприеха серия от мерки, целящи охлаждане в ръста на цените на имотите, като в някои градове са били въведени рестрикции по отношение на покупките, свързани със завишени изисквания за първоначална вноска при покупка на имот. В допълнение, затегнати бяха и условията за финансиране на строителните предприемачи.

Резултатът от тези мерки обаче, до голяма степен бе пренасочване на интереса на купувачите към по-малки градове, където ръстът в цените на имотите е бил по-малък, според Жиуей Жанг, главен икономист в Deutsche Bank Research.

Междувременно ипотечното кредитиране продължава с експлозивния си ръст, като се повиши с 88% на годишна база през септември.

Анализаторите посочват, че бумът в сектора на строителните имоти е довело до силно нагорещяване и на поддържащи сектори, като например на PVC-профили.

„Много малко места са останали да се инвестира в реалната икономика, така че инвеститорите насочват средствата си към така наречената „виртуална икономика““, според Янг Делонг, ръководител на First Seafront Fund Management Co., цитиран от WSJ.

Според редица експерти, секторът на недвижимите имоти, крие сериозна опасност за икономиката на страната, ако „балонът се спука“. Това е много вероятно да се отрази и върху останалия свят, който също се отличава с крайно високи нива на дългове.

С други думи, следващата дългова криза може да стартира този път не от САЩ, а от Китай.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *