понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Кои софийски имоти поскъпнаха с най-много за две години?

Кои софийски имоти поскъпнаха с най-много за две години?

Цените на имотите в София, се радват на сериозно възстановяване, стартирало горе-долу преди две години. Ето защо ще погледнем с колко поскъпнаха основните групи имоти през този период.

От най-ниска база в столицата, преди две години, стартираха цените на най-малките – едностайните имоти. Въз основа на офертите продава на един от водещите сайтове за недвижими имоти, те стартираха от едва 607 евро преди две години.

С колко поскъпнаха имотите последните 12 години?

Интересен е фактът, че към днешна дата цените на този род имоти е най-висока за квадратен метър – при ниво от 760 евро. Или за две години, ръстът в офертните им цени е 25.2%. Това не е нелогично, ето защо…

недвижими имоти

Най-малките жилища освен най-малка инвестиция, като абсолютна стойност (поради по-малката им квадратура), предоставяха и най-висока доходност от наеми, при нива над 8%.

Въпреки ръста в цените на едностайните, към днешна дата, доходът който те носят на собствениците ми под формата на наеми, се запазва висок – при ниво от 7.1% (отново на база офертни нива на наемите). Това е над десет пъти повече, от доходността на депозитите.

Вторите най-скъпи имоти преди две години бяха следващите по размер – двустайните. Тогава офертните цени – продава бяха 612 евро за кв. м., докато към днешна дата, са вече 732 евро.

Какъв процент от средната заплата са наемите в различите страни на ЕС?

Или повишението им е в размер на 19.6%. Доходността им от наеми пък, към днешна дата е в размер на също доброто ниво от 6.7%, на база оферти.

Тристайните се продаваха средно при нива от 626 евро за кв. м. Към днешна дата, цената им е вече 746 евро, или повишение от 19.1%. Доходността от наеми обаче, намалява до около 6.4%, което все още е много добро постижение.

От най-висока база, при ниво от 676 евро, стартира поскъпването на четиристайните имоти. Към днешна дата средната им цена е 790 евро, или ръстът тук е 16.8%. В същото време доходността им от наеми е при ниво от 6.6%.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *