понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Имоти / Как да определите срока на ипотечния кредит?

Как да определите срока на ипотечния кредит?

Вече говорихме, че лихвеният спред, е един от основните проблеми за спестители и кредитополучатели, по отношение на банковия бизнес. Спред от над 4% между лихвите по кредитите и депозитите, е може би най-високия сред страните от ЕС.

Високият спред се предопределя до голяма степен от високите лихви по кредитите. Въпреки, че последните бележат съществено понижение през последните години, те все още се запазват при едни от най-високите нива в Европа.

потребителски кредити

А това означава, че кредитополучателите трябва много добре да си правят сметка, когато теглят кредити. Особено с пълна сила важи това за ипотечните кредити, които традиционно са най-големите по размер.

Няколко случая, в които да не рефинансирате ипотечния си кредит

В тази насока, много важно е когато подхождате към теглене на ипотечен кредит, много добре да предвидите срока му, за да не ви натоварват повече от необходимото с високите лихви.

Предвид на това, че размерът на кредита е величина, която трудно може да се променя (защото необходимите средства за покупка на имот са известни и ясни), срокът е далеч по променлива величина.

Как да определите срока на ипотечния кредит?

Един пример. Ако теглите кредит от 100 000 евро за покупка на имот, то за 10 години, сумата която ще върнете, на база на най-изгодната оферта, която откриваме в момента е 123 427 евро. Месечната ви вноска обаче, ще е в размер на 1 055.77 евро.

Същата сума, теглена за 25 години, ще доведе до връщане на 164 633 евро, при месечна вноска точно наполовина – от 527 евро. Или както виждате разликата е в размер на над 41 000 евро, за удобството да плащате по-малка месечна вноска.

ипотека

Разбира се трябва да отбележим, че не всеки може да си позволи плащането на над 1000 евро на месец.

Продължава на следваща страница…

Именно това е един от основните начини да определите какъв по срочност кредит да теглите. Направете си бюджет и вижте какъв е максималния обем на месечната вноска, която можете да заделяте като вноска за ипотечен кредит. След това ще стигнете и до срока на кредита…

Разбира се трябва да отбележим, че след приспадане на така определената вноска от месечния ви доход, трябва да покривате изискванията на банката за средства, които да ви остават за нормално съществуване.

ипотека

Друг критичен фактор, за да определите срока на кредита е на база на задлъжнялостта ви. Или казано по друг начин, колко е разполагаемия ви доход, след приспадане на вноските по другите задължения. Банките имат изисквания за минимален разполагаем доход, който да остава след приспадане на всички вноски по кредити.

Или максимално допустимия размер на вноската по ипотечен кредит с добавяне на която към другите ви месечни вноски ще достигнете изискването на банката за минимален разполагаем доход, ще определи срочността на кредита ви.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *