вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Имоти / Търсите по-висока доходност? Опитайте с недвижимите имоти…

Търсите по-висока доходност? Опитайте с недвижимите имоти…

В свят на рекордно ниски лихви по депозитите у нас, пред депозантите става все по-актуален въпроса, къде да търсят по-добра доходност за спестяванията си. А както не веднъж сме подчертавали, това е критичен фактор за капитализиране на средствата и подсигуряването на спокойни старини.

Експертите съветват – потърсете доходността в недвижимите имоти…

Всъщност, това е една инвестиция, която идеално отговаря на инвеститорския профил на родните спестители. Те обичат недвижимите имоти и в същото време се страхуват от това, да рискуват трудно спестените си средства с инвестиции на фондовите пазари…

възвръщаемост

Имаме обаче, една лоша новина, за последните. Сега ще говорим, не за традиционните инвестиции в недвижими имоти – т.е. да си купите имот и да изкарвате доходност под формата на наем, а за инвестициите във фондове, инвестиращи в недвижими имоти, т.е. за инвестиции в акции.

Тук обаче има симбиоза, между инвестициите в акции и инвестиции в недвижими имоти. Защото ще инвестирате в акции на компании, които инвестират в недвижими имоти и на практика разпределят доходите, които получават от наем, сред инвеститорите си, под формата на дивидент. Или за така наречените дружества със специална инвестиционна цел.

Защо да ги изберете пред традиционните форми на инвестиции в недвижим имот?

На първо място, защото в такъв род фондове можете да инвестирате каквато сума искате, или ви е налична. Това може да са 1000 лева, 10 000 лева, или дори 20 000 лева. Не е необходимо да купувате имот, чиято минимална инвестиция е стойността на имота.

недвижими имоти

Тези инвестиции ви спестяват и много други проблеми. На първо място, всички разходи свързани с покупката на недвижим имот. Може би по-важното, за много хора обаче е фактът, че не трябва да се занимават с това да търсят наематели, да ги следят, да реновират имотите и изобщо всички досадни неща, свързани с това да отдавате имота под наем.

В допълнение с тази схема сте защитени от потенциалния риск имотът ви да не е отдаден на 100% през годината, което може съществено да намали доходността ви от наем.

С инвестициите в подобен род фондове, вие също така ще имате достъп до средствата си непрекъснато и моментално. Можете да ги изтеглите по всяко едно време, или пък да изтеглите малка част от тях, ако ви трябват с конкретна цел.

В допълнение международните фондови инвестиращи в имоти, са носили годишна възвръщаемост в размер на 14% през последните три години, което е било далеч над доходността на пазара.

Този род фондове, все още плащат добър доход на инвеститорите си под формата на дивидент, в размер на 3.5%, на фона на дивидента от 2%, плащан от широкия S&P 500. Подобен процент е и далеч над лихвите по депозитите у нас в момента, масово под 1% на годишна база.

Налице са разбира се и известни рискове. Тези фондове се представят по-зле в периоди на рецесия, или силно повишение на лихвите. И макар Фед да повиши нивото на лихвите през тази седмица, все още не можем да говорим за потенциален период на силно повишение в лихвите.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *