неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Имоти / Съвети към търсещите недвижими имоти на пазар доминиран от продавачите

Съвети към търсещите недвижими имоти на пазар доминиран от продавачите

След ръста в цените на имотите през последните две години, пазарът на имоти у нас, като че ли започва отново да се доминира от продавачите.

Имотите в София, по-недостъпни от тези в Манхатън и Сан Франциско

Ако търсите да купите, или да наемете имот през новата 2017-та година, най-вероятно ще трябва да се съобразявате с новата обстановка. А най-вероятно и през тази година, в по-силната позиция на пазара, отново се очаква да са продавачите.

недвижими имоти

Ето няколко неща, които да съблюдавате, при търсенето на имоти:

Подберете правилния консултант

Едно от най-важните неща е да изберете имотна агенция, консултант, или предприемач, която е активна, не само в офиса си, но и в реалната среда.

Търсете хора, които са наясно с пазара в момента, могат да ви дадат съвет и се опитват да разберат вашите конкретни нужди и възможности.

Брокерът, с който работите, не трябва да има прекалено много клиенти, които да обслужва, защото може да няма време да ви обърне необходимото внимание. Брокерите не бива да са твърде обвързани и с определени предприемачи и проекти, защото е много възможно да се опитат да ви „пробутат“, имот на определена дестинация, от която ще вземат по-голяма комисиона (дори и да прокламират, че няма да вземат комисиона от вас).

Не търсете само онлайн

Живеем в съвременен свят, доминиран от технологиите. Понякога обаче, най-добрите оферти на пазара, или тези които в най-голяма степен отговарят на вашите очаквания могат и да не бъдат открити онлайн.

Върнете се към традиционните начини на търсене на имоти. Качете се на колата и обиколете предпочитаните от вас квартали, в търсене на подходящ имот. На повечето от новите сгради, в процес на изграждане, или в тези, където се продават имоти, ще видите информационни табели и номерата на предприемачите, или собствениците, които ги продават.

Освен всичко, така можете да спестите и едни 2-3%, които иначе, ще трябва да платите на своя брокер.

Ако е добър имота не се колебайте много…

Добрите имоти, на добри цени се продават бързо. Понякога в рамките на няколко седмици. Затова, ако откриете имотът, който в най-голяма степен отговаря на вашите нужди и критерии, не го мислете много. В свят доминиран от продавачите, добрите евтини имоти, се продават бързо. В допълнение, продавачите не са особено склонни към по-значителни отстъпки от обявените цени.

Подгответе си финансирането

В светлината на гореспоменатото, преди да тръгнете да търсите имот, трябва да сте си подсигурили финансирането. Иначе рискувате, да откриете мечтания имот, но да го изтървете, защото не сте готов с парите.

Направете задълбочено проучване

Попитайте приятели и познати, консултирайте се с няколко имотни брокера, говорете с хора, които скоро са си купили имот. Изобщо, съберете цялата възможна информация, която можете да намерите свързана с пазара на имоти. След това следете нивата на сделките в кварталите, които сте си харесали…

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *