понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Имоти / Търсите тристаен? Ето в кой от водещите градове наемите са най-ниски

Търсите тристаен? Ето в кой от водещите градове наемите са най-ниски

Ако сте „фрийленсър“ и работата ви не изисква да се намирате на конкретно място, като например в София, то може би мотив за решението ви къде да живеете, могат да се окажат нивата на наемите.

На практика, разходите за наем заемат основна част от доходите на хората. Като недостъпни експертите определят имотите, където този род разходи „изяждат“ повече от 40% от дохода на домакинството.

Ще разгледаме, колко излиза разхода за един от най-търсените типове имоти в момента – тристайните жилища, в четирите водещи града на страната, извън София.

rent-yeild

Да кажем, че заплатата ви е 1000 лева на месец и не зависи от това къде се намирате. До голяма степен логично е да предпочетете локация, където разходът за наем ще е най-малък процент от заплатата ви.

И победител по този критерий е… Русе!

Какъв процент от средната запалата са наемите в различите страни на ЕС?

Средният наем на тристайно жилище в града е 178 евро, според данни на един от водещите сайтове за обяви за недвижими имоти. Това прави, около 35% от дохода (зададен в случая като 1000 лева) на едночленно домакинство.

Вторият ви избор на база зададения критерий са Бургас и Варна, със среден размер на наемите за подобен имот от 245 евро. Тук вече е въпрос на предпочитания.

Неизменно трябва да посочим обаче, значителния прогрес, който Бургас направи през последните години, като няколко поредни такива бе избиран за „най-добър град за живеене в България“.

Минимално по-високи – при нива от 249 евро, са средните нива на наемите на тристайните имоти в Пловдив. Или казано по друг начин, градът също може да е алтернатива на Бургас и Варна, с почти съпоставими разходи за живот, в размер на около 50% от разглеждания доход.

Ако погледнем малко в по-дългосрочен план, за последните 12 години, наемите на разглежданите тристайни имоти са се понижили единствено във Варна. От нива при 300 евро, през 2004-та година.

С най-много – над два пъти, са се повишили наемите на тристайните имоти в Пловдив, стартирали при нива от 122 евро преди дванадесет години, следвани от тези в Русе със 78%, от 100 евро до 178 евро в момента.

Наемите в Бургас са се повишили с близо 25% за разглеждания период.

Само за сравнение, средните наеми на тристайните имоти в София са при нива от 310 евро.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *