събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Имоти / Експерти: В момента на имотния пазар всички печелят

Експерти: В момента на имотния пазар всички печелят

Пазарът на недвижими имоти в България се оживи през последната една година, около това мнение се обединиха имотни експерти от водещи компании на родния пазар, по време на имотния панел на седмото издание на форуа„Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Вижте още: Защо всички се втурнаха да купуват имоти

В момента на пазара печелят всички, печелят брокерите, печелят предприемачите, печелят дори и купувачите, което е малко странен на пръв поглед факт. Последните печелят, защото получават един качествен продукт, коментираха експертите.

„Бизнесът определено не е по-лесен в момента, в сравнение с преди пет години“, според Христо Чепишев, строителен предприемач. Може да се каже обаче, че в момента купувачите получават най-качествения продукт в историята. Затова Чепишев препоръча на купувачите да купуват имоти ново строителство и да обърнат гръб на панелните имоти. „Панелките са това което бяха ладите и жигулитата навремето“, допълни още Чепишев.

real estates

„София е единствената европейска столица, която не е разположена до вода“ коментира строителният предприемач. За сметка на това обаче, тя си има своята планина. Човек може без храна и вода по-дълго отколкото без въздух. А Витоша са „белите дробове“ на столицата. Това обяснява и защо цените на имотите са по-високи в Бояна.

Част от очертаните проблеми пред пазара на имоти у нас бяха намалената видимост на пазара и налагането на ДДС върху сделките с имоти. Припомнено бе, че националната статистика за пръв път от 22 години насам спря да публикува статистиката си за промяната на цените в областните градове.

Вижте още: Няколко добри причини да си купите имоти

Друг проблем пред сектора е фактът, че недвижимите имоти и техният ръст не е повсеместен. В много областни градове липсва стартирано ново строителство през първите три месеца на годината.

Иначе инвестициите в недвижими имоти ще продължават да са най-добрата алтернатива за родните спестители и в бъдеще, смятат още експертите.

През последните сто години за българите не е имало по-добра инвестиционна алтернатива, припомни Георги Павлов, управител на Адрес Недвижими Имоти. Това от една страна се предопределя от психологията на българите и от друга – от добрата доходност от наеми, която този род имоти предлага на инвеститорите.

Цената на земеделската земя едва ли ще регистрира ръст от над 5% през тази година, според Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България. Причината е, че през последните 12 години този актив поскъпваше с над 15% годишно и до голяма степен възходящият потенциал е изчерпан. В допълнение рентата също ограничи ръста си.

По отношение на инвестициите в недвижими имоти с цел доходност от наем, Андонов смята, че едва ли ще видим по-нататъшен ръст на доходността от наеми, която е в рамките на 4-6%. Причината за това е наблюдавания ръст в цените на имотите в условията на по-ограничени възможности за нивата на наемите, които до голяма степен са по-силно зависими от доходите на населението.

Провери също

покупка, или наем

Не знаете къде ще сте след 15 години? Не купувайте имот…

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид, преди да започнете да обмисляте …