понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Кариери / Какво прави жените по-добри инвеститори (от мъжете)

Какво прави жените по-добри инвеститори (от мъжете)

Когато някой ви каже „хвърляш като момиче“ или „удряш като момиче“, определено явно цели да ви обиди. Ако ви каже обаче, „инвестираш“ като жена, определено трябва да го приемете като комплимент. Противно на общите възприятия (наложени разбира се от мъже), жените не са лоши инвеститори. Напротив, според ново проучване, те може да са дори по-удачен вариант за вас да са ви личния ви портфолио-мениджър.

Анализ на 60 000 потребителя в Openfolio, направено на база на представянето на инвеститорите през 2014-та година сочи, че жените са се представяли средно с 0.4 процентни пункта по-добре по отношение на тяхната доходност от мъжете.

През изминалата година, загубата на жените е възлязла средно на 2.5%, спрямо 3.8% за мъжете. И през двете години, жените са достигнали до този резултат с по-малка волатилност в представянето си от представителите на силния пол.

Инвестират в това, което познават

Жените осъществяват около 70% от покупките в домакинството. Това ги прави добре позиционирани да се възползват от стратегията на Петър Линч, направила го един от най-популярните мениджъри в света. В своята книга Линч коментира, че ушите и очите са му били най-добрия инструмент за вземане на решения за инвестиции.

Голяма част от най-добрите си инвестиционни идеи, мениджърът е „подучул“ докато се е разхождал в моловете. Нещо повече Линч разкрива, че жена му до голяма степен го е превърнала в успешен мениджър.

Инвестиране в компании, чиито продукти ползвате и познавате, в ранна възраст на компаниите е един от най-добрите начини по пътя към богатството, според Никол Шъръд, управляващ директор в TD Ameritrade. Тя е инвестирала в ранните години на растеж на компании като Amazon.com, Apple и Disney, защото е познавала добре продуктите на тези компании.

Ограничават риска

Жените подхождат към риска по-различно от мъжете. Мъжете са склонни да замахват много силно с „бухалката“, за да изпратят топката отвъд оградите, дори и въпреки риска от пропуск.
За разлика от тях жените са склонни да отклоняват топката, макар и с по-леки удари, но да правят това по-често.

Изследване на Fidelity Investments от 2013-та година сочи, че мъжете е много по-вероятно да държат парите си 100% в акции в сравнение с жените. Това се потвърждава и от изследването на Openfolio, според което портфейлите на силния пол са далеч по-волатилни от тези на нежния.

Жените са много по-добри в ограничаване на критичните загуби, което е основен проблем за инвеститорите.

Мислят дългосрочно

В близо тридесет годишната си практика на Уолстрийт, Сали Краучек заявява, че никога не е чувала жени инвеститори да обсъждат „горещи компании на пазара“, нещо доста често срещано при мъжки събирания.

„При мъжете основен двигател е конкуренцията, докато при жените – постигането на целта“, коментира Краучек, бивш ръководител на Bank of America’s Merrill Lynch.

Фокусирането върху целта е много по-доброто решение.

Търгуват по-рядко

Редица изследвания сочат, че мъжете търгуват много по-често от жените. С течение на времето обаче, това наранява тяхната доходност. Последното изследване по този въпрос е направено от Университета в Калифорния. Изследване на 6-годишен период в края на 90-те години на миналия век сочи, че мъжете са търгували с 45% повече от жените.

Последните данни на Openfolio за миналата година сочат, че жениет са направили 5.1 сделки средно, при 7.4 за мъжете.

По-честата търговия носи след себе си един основен проблем и той е свързан с по-големите брокерски комисиони.

По-дисциплинирани в продажбите

Да се осъзнава кога е правилния момент да се продава, е почти също толкова важно, като да се знае какво и кога да се купува. В това отношение жените са далеч по-дисциплинирани и по-малко се поддават на емоции (като страх и алчност) от мъжете.

Работят в екип

Жените са много по-склонни да работят в екип. Нещо повече, те често търсят да намалят отговорността в рамките на екип. За разлика от тях мъжкото его води до непрестанна конкуренция и жажда за самореализация. В допълнение мъжете предпочитат да поемат рисковете съвсем сами, което често ги води до грешки.