понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Алкохолът в България най-евтин в ЕС

Алкохолът в България най-евтин в ЕС

Може да сме бедни, но пък поне и цените ни са ниски. Както вече посочихме, обаче това колко по-ниски са в сравнение с останалите страни е критично, съпоставено с разликите в доходите.

Вижте още: Къде е по-евтино в София или в Берлин?

Статистиката на Евростат посочи, че българите плащаме най-малко за храни и напитки в ЕС. Средните цени на кошница от 140 стоки и услуги от първа необходимост у нас е при ниво от 47% от средното за Европа, което поставя страната ни в дъното на класацията.

За сравнение в съседна Румъния, единствените с които можем да се сравняваме по доходи, цените на тези стоки от първа необходимост са 52% от средните за Европа. Предвид на почти еднаквите доходи в двете страни, можем да заключим, че поне сме по-добре от румънците (не че това трябва да ни успокоява).

standard

По категории продукти, най-малко плащаме за алкохолните напитки – едва 64 от средните нива на тези продукти в ЕС. Това са най-ниските цени в ЕС.

Далеч по-скъпи са безалкохолните напитки, с нива при 81% от средните за ЕС.

Вижте още: Животът в Букурещ или София е по-добър?

Храната също е по-евтина у нас, макар и да има страни с по-ниски цени. Българинът плаща средно 68% от средното, което плаща европееца за храна. За сравнение този процент е далеч по-нисък в Полша – при 61%, както и в Румъния – при 63%.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …