Начална Страница / Любопитно / Искате висока заплата? Добре е да имате богати родители…

Искате висока заплата? Добре е да имате богати родители…

В България имаме една поговорка „Крушата не пада по-далече от дървото“. За съжаление това важи с пълна сила и по отношение на финансовия успех, който можете да очаквате в бъдеще.

Според изследване на дохода на 260 000 завършили британски студенти в първите им години на работа след университета се налага мнението, че е добре да сте имал родители с високи доходи, които да са ви помогнали да завършите London School of Economics.

Десетилетие след завършването, разликата във възнаграждението на децата с богати и тези с по-бедни родители е била 8 000 паунда на година при мъжете и 5 300 паунда при жените.

355

„Предимствата на това да сте израснали в семейство с високи доходи са напълно проследими при хората на възраст около тридесет години и завършили висшето си образование“, коментира Джак Бритън икономист в Institute for Fiscal Studies в Лондон.

Не е изненада, че завършилите два от най-старите университета – Оксфорт и Кембридж са с доходи от над 100 000 паунда на година. Това, което може да е изненада обаче е, че значително по-младия колеж LSE се отличава с най-висок доход за завършилите го.

Като цяло през последното десетилетие новозавършилите специалност медицина са се отличавали с най-високи средни начални доходи от 50 000 паунда, следвани от тези завършили икономика с 40 000 паунда.

Завършилите специалност „изкуства“ са се представяли най-зле от всички, като не са изкарвали повече от средното възнаграждение на хората, без завършено висше образование.

Провери също

Колко дълго е нормално да поддържате очен контакт?

Както вече не веднъж сме споменавали, поддържането на очен контакт е задължително условиe, за да …