Начална Страница / Любопитно / Какво става ясно за вас, когато „ънфренднете“ някой?

Какво става ясно за вас, когато „ънфренднете“ някой?

Най-вероятно сте махали някой от списъка с приятелите си във Facebook или друга социална мрежа? Признайте си…

Дали ще е бивш ваш съученик, който използва социалната мрежа да споделя какво яде, кога си ляга и кога ходи до „двете нули“, или бивш ваш колега, който ви е разочаровал до безкрай след девет години, всички ние сме го правили…

Приложенията за инстантни съобщения вече по-големи от социалните мрежи

Какво обаче, говори това за вас?

Психолози правят изследвания, с които се опитват да отговорят на този въпрос. Двете проучвания са направени сред 1 077 потребителя в социалната мрежа Twitter.

Така, че можете да имате едно наум (и да се успокоявате), че това може и да не отнася за действията ви във Facebook – най-голямата социална мрежа.

unfriend

Първото проучване стига до извода, че с най-голям шанс да отпаднат от списъка ви с приятели са ваши бивши съученици от гимназията. Следват приятели на приятели, приятели от работа и приятели по общи интереси.

В най-голяма степен сме склонни да „заличаваме“ от приятелите си хора, които спорят с нас на религиозна или политическа тема. Или казано по друг начин, това до голяма степен е форма на отмъщение или опит да нараните някой (най-вероятно защото самите вие сте били наранени).

Приятелите ни от училище пък са тези, които естествено отпадат, защото датират от времето, когато в много по-малка степен сме можели самостоятелно да определяме с кого ще дружим и с кого не.

В допълнение, с течение на годините тези училищни приятели, обикновено са тръгвали да се развиват в други направления и много рядко споделяме с тях общи интереси.

„Открихме също така, че хората често са склонни да заличават приятелите си от работа. Причината там обаче, в много по-голяма степен се предопределя от реални действия, а не от това което са постнали в социалните мрежи“, коментира Кристофър Сибона, автор на проучването.

Провери също

Колко дълго е нормално да поддържате очен контакт?

Както вече не веднъж сме споменавали, поддържането на очен контакт е задължително условиe, за да …