неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Любопитно / Колко е допустимата дневна доза кофеин?

Колко е допустимата дневна доза кофеин?

Всички знаят, че кофеинът е вреден особено в големи количества. Оказва се обаче, че традиционни напитки като Coca-Cola и Red Bull имат по-малко от съставката, отколкото най-вероятно предполагате.

Всъщност колко точно кофеин на ден можете да потребявате?

Според медицинските журнали, здрав човек може да консумира до 400 милиграма кофеин на ден. А колко точно е това изразено в някои популярни напитки?

Научни факти, които ще ви мотивират да спортувате

Една малка чаша кафе в популярната верига Starbucks, съдържа 260 милиграма кофеин. Това означава, че здравословните дози коефин се получават от максимум чаша и половина кафе.

Кафето на веригата за бързо хранене McDonald’s e около два пъти по-слабо от това на Starbucks. Около четири малки чаши кафе във веригата се равняват на максималната доза кофеин допустима на ден.

32

Енергийната напитка Red Bull съдържа далеч по-малко кофеин, отколкото предполагате. Тя съдържа 80 милиграма от съставката или допустими са до пет кена.

Разбира се потребителите трябва да имат в предвид, че тук говорим само за кофеина, като всички напитки съдържат и други не особено полезни за здравето съставки.

Черният чай също съдържа кофеин. Обикновено шест чаши черен чай на ден съдържат пределно допустимата норма от съставката.

По отношение на газираните напитки, 400 милиграма кофеин се съдържат в 12 кена Coca Cola. Тази бройка обаче, съдържа далеч повече от максимално допустимата норма на захар.

Близо пет и половина латета на ден съдържат здравословното количество кофеин.

Провери също

електрическа триколка

Тази електрическа триколка може да промени света на електромобилите

Всеки водещ автомобилен производител се насочва към представяне на нови електрически модели през следващите години. …