петък , декември 9 2016
+500
Начална Страница / Избрани / Джак Ма: Ако прекараш целия си живот в работа, със сигурност ще съжаляваш

Джак Ма: Ако прекараш целия си живот в работа, със сигурност ще съжаляваш

Изискват се особени качества, за да се натрупа богатство от 20 милиарда долара. Джак Ма е един от тези хора, които ги притежават и са успели да достигнат до това особено голямо постижение.

Основателят и изпълнителен директор на Alibaba, е най-богатият човек в Азия и един от най-богатите хора на планетата.

Джак Ма: Ето защо бедните си остават винаги бедни

Според редица специалисти, именно Ма е с едни от най-големите шансове да се превърне в най-богатия човек през следващото десетилетие и да промени статуквото на Бил Гейтс от последните десетилетия.

Ето къде се крие ключът към успеха, според Ма:

1. Мотивацията на екипа е критична

Когато Ма говори за най-голямата си допускана грешка, той винаги споменава факта, че в началото на компанията си, той е заявил на екипа си, че това на което могат да се надяват е да достигнат до мениджърски позиции. Ролята на изпълнителен директор винаги ще се поверява на външни за компанията личности.

Ма, обаче си научава урока и във все по-голяма степен определя важността на мотивацията и страстта, пред теоретичните способности.

2. Обединява хората под една обща цел.

DOMINO-THEORY

Ма разбира, че независимо колко силно се опитва, никога няма да успее да убеди всеки работник, бизнес-партньор или потенциален инвеститор в това което вярва, или казва. Затова той приема този факт и подхожда по друг начин към успеха.

Цитати за успех в живота от Лари Елисън

Вместо да обединява компанията под една визия или човек, той обединява хората с обща цел. Визията е много по-важна от лидера, смята Ма.

3. Лидерът трябва да може да вижда в бъдещето

Според Ма добрият лидер трябва да може да вижда в бъдещето. Той трябва да се движи с няколко хода пред конкурентите си и да предрича техните действия. Креативният начин на мислене и разработване на умения за прогнозиране на бъдещето, са критични качества за всеки един бизнес-лидер.

4. Наема хора с големи умения

talent

На въпроса с какво се различава лидерът от служителят, Ма отговаря в интервю – „Вашите служители трябва да са с много по-добри технически умения от нашите. Ако това не е така, то значи вие сте наели грешния човек“.

5. Трябва да е упорит

В допълнение Ма смята, че бизнес лидерите трябва да са упорити, освен да имат ясна визия. Да знаят какво искат да постигнат и да полагат усилия за това, не само е критично за достигане на крайния успех, но също така е вдъхновяващо и за останалите хора в компанията. Да не приемаш „не“ за отговор е основна част от психологията на Ма.

Продължава на следваща страница…

Провери също

флаш криза

Две стратегии, за да избегнете следващата „флаш криза“

Едно ново явление, е истински кошмар за инвеститорите – така наречените „флаш кризи“. Това е …