понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Апокалиптични очаквания за щатските пазари от водещи експерти

Апокалиптични очаквания за щатските пазари от водещи експерти

Няколко именити инвеститори, предупреждават за опасност от пазарен срив, в среда на рекордни нива за индексите.

Джим Роджърс, един от основателите на легендарния фонд Quantum Fund, съвместно с Джордж Сорос, премина в крайно апокалиптично настроение, като заяви „68-трилионен библейски колапс, е възможен за милиони американци“.

HSBC: Опасността от рязък срив на щатските индекси е голяма

Разбира се традиционния заподозрян – Марк Фабер, известен с прозвището си „г-н Катастрофа“ (дали пък не и заради крайно неточните си прогнози), няма как да не се присъедини към подобни очаквания и да каже „инвеститорите са на Титаник“ и акциите са на път да „изживеят невероятен спад, който ще се конкурира с най-големите сривове в историята на фондовите пазари“.

срив

Известният икономист Андрю Смитърс също има предупреждение за инвеститорите „щатските акции са с 80% надценени в момента“.

Смитърс, подкрепя тезата си с твърдението, че единствените случаи, когато щатските акции са били толкова рискови за инвеститорите, са били през 1929-та и 1999-та година. А всички знаем какво се случи през тези години – загуба от 89% и 50% във водещите индекси.

Песимисти са дори от Royal Bank of Scotland, откъдето заявиха, че пазарите се приближават до рисковете от 2008-ма година. Те посъветваха своите клиенти „да продават всичко“, защото в пренаселени пазари „вратичките за изход“ са доста малки. От банката очакват сериозно понижение за сините чипове като Apple, Microsoft и IBM.

Има и едно предупреждение, което би трябвало да смразява инвеститорите – това на Джеймс Дейл Дейвидсън, който правилно прогнозира колапсите от 1999-та и 2007-ма година.

Дейвидсън предупреждава „Налице са три икономически индикатора, които крещят „продавай“. Те не смятат, че срив от 50% наближава, а че такъв е вече на входната врата“, коментира експертът.

А когато Дейвидсън, предупреждава за подобна опасност, то по-добре е инвеститорите да слушат внимателно.

Дейвидсън не е само негативен в своите очаквания. Според него, подобен колапс ще създаде възможности, които се създават веднъж, или два пъти в живота.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *