събота , януари 20 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия?

Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия?

Ако се абстрахираме от нееднократните изказвания на гениалния Уорън Бъфет, че инвестира само в сектори, които разбира и поради тази причина не инвестира в технологични компании, то акциите на Apple са идеално потенциално попълнение в портфейла му.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет

Повод да се абстрахираме от коментарите на Бъфет ни дават две неща – първо, с инвестицията си в IBM, която е една от най-големите в портфейла му, Бъфет доказа, че прави изключения. Второ, все повече от анализаторите спорят, доколко акциите на Apple би следвало да се разглеждат като такива на технологична компания.

Отвъд тези разсъждения, книжата на Apple изглеждат доста атрактивни към настоящия момент за дългосрочен инвеститор като Бъфет.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Те отговорят на много от критериите му, относно това как избира инвестициите си.

Бъфет казва, че една компания трябва да „може да се управлява успешно, дори и от нашия племенник-идиот“. Тоест тя трябва да е водеща в отрасъла си, а продуктите й да не могат лесно да се заменят от конкурентни.

Тук има съвпадение. Бизнесът на Apple, до голяма степен благодарение на операционната й система iOS и цялата изградена микросреда, е уникален по своя характер, като никой не може да замести продуктите и услугите на компанията (без да се жертва от софтуерната среда).

В допълнение, мениджмънта на компанията е доказал до момента, че успява да преведе компанията и през трудни моменти, за какъвто може да се приеме настоящия (по повод на забавянето на продажбите й).

Бъфет търси компании предоставящи на инвеститорите дълга и продължителна възвръщаемост на собствения капитала (ROE). Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре, смята гениалният инвеститор.

Трябва да отбележим, че съотношението ROE на Apple, при ниво от 42.7% е едно от най-високите сред големите щатски компании и е близо три пъти повече от препоръчваното от Бъфет 15%.

Още един бонус – възвръщаемостта на активите на Apple е 16%, ниво нетипично високо за най-голямата по пазарна капитализация компания в света, каквато е разглежданата…

Бъфет търси компании с добър маржин на печалбата. Особено позитивен сигнал е, когато този маржин се е задържал висок през последните години.

Маржинът на печалбите на Apple е при ниво от 22.9%. Това е един изключителен маржин, който макар и леко понижаващ се през последните години, се запазва при много високи нива, на които всички останали гелeми компании биха завидяли.

Apple не е задлъжняла, така че отговаря на още един критерии на оракулът от Омаха.

В допълнение като бонуси са рекордният кеш с които разполага компанията, както и фактът, че тя започва да го връща на акционерите посредством изплащания дивидент и рекордната програма за обратно изкупуване на акции.

уорън бъфет

От 2012-та година до момента, Apple е върнала на акционерите 163 милиарда долара. Тя изплаща дивидент, като дивидентната й доходност в момента е при ниво от близо 2%.

Трябва да отбележим, че акциите на щатската компания не се представят особено добре през последната една година, като за периода са загубили близо 26% от стойността си, при спад от едва 2% за широкия щатски индекс.

И докато това може в известна степен да тревожи настоящите акционери в компанията, изоставащото представяне на акциите могат да предоставят добра възможност на новите инвеститори (като Бъфет например) да се се включат на добри нива.

В крайна сметка именно оракулът от Омаха винаги е съветвал да се радвате при корекции, защото така ви се предоставят златни възможности да влезете в една позиция.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …