неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Б. Морис: „Бичият“ пазар при златото все още не е „умрял“

Б. Морис: „Бичият“ пазар при златото все още не е „умрял“

Златото среща сериозни трудности напоследък. Особено след решението на Фед да повиши лихвите за втори път, през последните десет години. Не всички експерти обаче смятат, че всичко „хубаво“ за златото е приключило.

Въпреки изключителния си старт на годината, благородният метал, заличи почти целия си ръст през последните месеци, основно след изборната победа на Тръмп.

Растящите лихви правят щатската валута силна и съответно златото, чувствително към поскъпването на долара, лоша инвестиция…

Златото с 10-месечен минимум

Златото се търгува при нива от около 1 135 долара, или близо до най-ниските му нива от началото на февруари на тази година. Жълтият метал, също така е поевтинял със 17% от пика си през юли.

злато

Трябва да се отбележи факта, че след първото повишение на лихвите миналия декември, златото достигна до дъното си за последните седем години, от 1 050 долара за унция, ден след решението.

Това разбира се не означава, че златото ще следва същия път и при настоящото повишение на лихвите, смята още експертът Бен Морис. Но тази възможност, не бива да се отхвърля с лека ръка.

Понеже златото не плаща дивиденти и лихви, то се смята за по-неатрактивен актив, във времена на повишение на лихвите. Така, че когато лихвите се повишават и понижават, златото, често прави точно обратното.

И тъй като златото се измерва и търгува в долари, посоката на долара, също е критична за посоката на метала.

Нивото на подкрепа за златото е при 1 100 долара за унция. И както виждаме в момента, благородният метал все още се търгува над посоченото ниво, коментира още Морис. Според него, докато посочената подкрепа е в сила, налице е добър шанс златото да поднови възходящия си тренд.

Морис смята обаче, че потенциално поскъпване на златото, би било краткосрочно. „Голямата картина“ за златото все още не изглежда особено добра. Въпреки това, все още не може да се говори за край на възхода на златото, обобщава още експертът.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *