понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Бъфет разкри тайна, която всички отдавна подозираха

Бъфет разкри тайна, която всички отдавна подозираха

Бъфет е нашия любим гениален инвеститор. И докато той е обект на изучаване от хиляди специалисти и участници на фондовите пазари, за него можем винаги да научим нещо ново.

Вижте още: 12 мисли и цитата на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Последното такова идва от срещата на акционерите на фонда му, провела се през изминалата седмица. На нея Бъфет призна нещо, което мнозина подозираха от доста време.

бъфет

На пръв поглед Бъфет е привърженик на стратегията „купи и дръж“ (buy and hold) и на така нареченото „инвестиране в стойност“, като за него най-добрия инвестиционен хоризонт е вечността. Но това е само на пръв поглед…

Бъфет не ведънъж е давал противоречиви съвети, като в същото време се е изказвал много пъти негативно за дериватите наричайки ги „бомба със закъснител“.

Вижте още: Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия?

Въпреки това обаче, оказва се, че Бъфет е използвал дериватите през годините, за да хеджира позициите си. И то е ползвал толкова сложни деривати, че за да бъдат разбрани, често се изисква докторска степен по математика.

Оказва се, че Бъфет освен с деривати е търгувал и с валута през годините и то в особено големи размери. Това той е правил основно, за да защити инвестициите си. И все пак валутата не е инвестиционен клас, който можете да държите вечно, какъвто е съвета му.

BN-IB905_buffet_G_20150424182820

Вижте още: Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия?

Валутите се отличават и с далеч по-голяма волатилност в сравнение с акциите, като при тях е трудно да се определи каква е вътрешната им стойност и кога една валута може да се приеме за подценена, на база на методите за „инвестиране в стойност“.

На последната среща, Бъфет призна, че в момента има дълга позиция в евро. Това той обяснява с необходимостта да хеджира портфейла си, предвид на значителната си бизнес експозиция в Европа.

уорън бъфет

Вижте още: Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия?

Фактът, че Бъфет прави голям залог на европейските пазари също в известна степен противоричи на многото му изказвания, че щатската икономика е най-великата в света и това ще продължи да е така и след векове.

Другата логика на подобна инвестиция е да се търси диверсификация от щатските пазари или това, портфейлът на Berkshire да е много по-малко зависим от флуктоациите на най-големия фондов пазар в света.

И все пак всичко казано до тук не противоречи на основната концепция на Бъфет – „инвестирай в това, което разбираш“. Кой е казал, че Бъфет не разбира от търговия с валути или деривати, или че не знае по-добре от който и да е друг как да защити портфейла си?

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …