четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Р. Шилер: Дългосрочните инвеститори да внимават с щатските индекси

Р. Шилер: Дългосрочните инвеститори да внимават с щатските индекси

Един от най-уважаваните икономисти и носител на нобелова награда за икономика – Робърт Шилер, предупреди инвеститорите за щатските акции.

Р. Шилер: Технологиите се превръщат в проблем

На база на цикличното съотношение цена-печалба (CAPE), Шилер смята, че щатските акции са скъпи. Показателя се изчислява на база на цената на щатския индекс S&P 500, разделен на средно годишните печалби на компонентите му за последните 10 години.

робърт шилер

Според някои анализатори, когато това съотношение е близо до рекордни стойности, подобно на тези си от 1929 и 2000-та година, пазарът се насочва към срив.

В момента съотношението CAPE е близо до 29х, което е далеч над средното от 15х и близо до рекордно най-високите му стойности.

„Последният път, когато съотношението е било при такива високи стойности е било преди десетилетие, а това бе последвано от съществен спад в цените на акциите“, според Оливър Джоунс и Джон Хигинс от Capital Economics, в писмо към клиентите им.

„Дългосрочните инвеститори, трябва да са предупредени“, коментира Шилер.

Шилер припомня обаче, че представения от него индикатор не е много добър във времевото прогнозиране на пазарните спадове. Или казано по друг начин, напълно е възможно индексът да продължи да се повишава, преди да отбележи съществен спад.

„Това не е механизъм за таймиране. Той не ви казва, че не бива да притежавате акции, докато не се понижи до 7, или нещо подобно“, допълва още нобеловият лауреат.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *