четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Рей Далио: Предстои голямо свиване…

Рей Далио: Предстои голямо свиване…

Легендарният инвеститор Рей Далио, основател на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates, предупреди за „голямо свиване“ в реч по време на 40-я годишен семинар на централните банки в Ню Йорк.

Далио, припомни, че дългосрочните дългови цикли, обикновено траят тмежду 50 и 75 години. А края на настоящия приближава, предвид на допустимите граници на дълга. Това според Далио, ще е и „най-важната“ сила в движението на икономиката в бъдеще.

Р. Далио: Възможна е сериозна обезценка на китайската валута

„Големият проблем е, че дълговите възможности, които могат да се изстискат от всяка една страна са ограничени и повечето страни, вече достигат границите“, коментира Далио по време на конференцията.

От финансовата криза до момента, централните банки по света провеждат стимулираща фискална политика, като агресивно поддържат нивата на лихвите при изключително ниски нива, за да стимулират кредитирането.

dalio

Позитивните последствия от тези политики обаче, започват да изчезват. Това е притеснително, в среда в която балансите на централните банки са се повишили до нестабилни нива, коментира още Далио.

„С други думи, в момента едновременно се достигат лимитите както на дълговите граници, така и на възможностите на централните банки. За централните банки това се предопределя от рекордно ниските лихви и слабата ефективност на стимулите, довели до рекордни баланси. В допълнение, задълбочаването на разликата между бедни и богати е друг фактор, който прави кредитирането предизвикателно“, коментира още финансовия експерт.

Това не са изолирани проблеми.

„Това е глобален проблем. Япония е близо до своите лимити, Европа е малко зад нея. САЩ е на крачка, или две зад Европа, а Китай е с няколко стъпки зад САЩ“, смята още Далио.

Предстоящата дългова криза ще се случи, когато младото в момента поколение напусне пазара на труда и започва да разчита на пенсионната система.

Според Далио, много от пенсионните системи няма да издържат. Част от проблема е факта, че очакваната възвръщаемост няма да се случи и няма да се подсигурят необходимите средства, прогнозира още той.

В момента, всяко усещане за финансова сигурност сред индивидуалните инвеститори, може да се определи като „измамно“, смята още Далио.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *