вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / DB: 60% шанс за нова щатска рецесия следващите 12 месеца

DB: 60% шанс за нова щатска рецесия следващите 12 месеца

Налице е 60% шанс щатската икономика да влезе в рецесия през следващите 12 месеца, според най-голямата немска финансова институция Deutsche Bank. Това е най-голямата вероятност, според банката, от финансовата криза насам.

До този извод са стигнали анализатори от Deutsche Bank, на база разликата между лихвите по дългосрочните и краткосрочните облигации, която се стеснява.

Най-големите балони и финансови кризи в историята

Липсата на подобна разлика, често се използва от специалистите за прогнозиране на предстоящи рецесии.

Краткосрочните лихви са се повишавали над дългосрочните, при всяка от последните седем щатски рецесии, припомня екипът от анализатори на DB.

рецесия

Обикновено дългосрочните лихви се отличават с по-високи лихви от краткосрочните. Когато търсенето на определен тип облигации се повиши значително обаче, лихвите им се понижават, следствие на ръста в цената им.

Подобно нещо се случва с дългосрочните облигации, към които инвеститорите насочват своите средства в периоди на несигурност, което понижава лихвите по тях. А такива много често в крайна сметка приключват с рецесия.

Паундът с 31-годишен минимум, спрямо долара

Инвеститорите също се насочват към дългосрочните облигации в очаквания на периоди с ниска инфлация и ниски лихви, като в настоящия момент.

През последните месеци, разликата между лихвите по три-месечните и 10-годишните щатски облигации започна да се свива сериозно, което според немската банка може да е сигнал за задаване на рецесия.

След референдума във Великобритания лихвите по 10-годишните облигации достигнаха рекорден минимум при 1.375% на годишна база във вторник, докато 30-годишните облигации също са при рекорд от 2.155%.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …