неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Марк Фабер: S&P 500 ще се понижи до 1 100 пункта

Марк Фабер: S&P 500 ще се понижи до 1 100 пункта

Известният с мечите си прогнози Марк Фабер, отново потвърди „свръх мечите“ си нагласи за щатските индекси, в условия на почти рекордни стойности.

Или казано по друг начин, отново му се даде глас от страна на медиите на традиционно негативните му нагласи. Т.е. въпросът е дали „големите играчи“ на Уолстрийт, които се смята, че движат пазара в желаната от тях посока, не са се подготвили (скъсили индексите, продавайки на индивидуалните инвеститори, закриващи къси позиции) за спад на пазара.

Защо да инвестирате като Сорос, това няма да ви направи богати?

„Смятам, че лесно можем да станем свидетели на пазарен срив, който да отнеме пет години на ръст и да отведе широкия индекс до нива от около 1 100 пункта“, коментира Фабер.

марк фабер

Фабер обаче, има история на много грешни прогнози, така че едва ли може да се приеме, като най-достоверния източник по отношения на очаквания. През 2009-та година, когато широкият индекс бе при ниво от 1 100 пункта, той го определи като „много свръхкупен“.

От тогава насам обаче, индексът добави над 90% към стойността си.

По време на повишението Фабер не веднъж и два пъти предупреждаваше, че щатските индекси са твърде скъпи, а те регистрираха нови и нови рекордни стойности. Индексът S&P 500 достигна исторически връх от 2 185.44 пункта, като е едва на половин процент от него.

На въпроса какво би провокирало подобен прогнозиран спад от 50%, Фабер отговаря че „никога не знаеш точно какво ще се случи“, но според него наблюдаваното повишение в момента е неоснователно.

„Факт е, че пазарът се движи нагоре, не от покупки на инвеститори, а от обратни изкупувания на акции от страна на компаниите, както и от сделки по сливания и поглъщания. Не са много и компаниите, които регистрират нови рекордни стойности при настоящото рали“, смята „господин Катастрофа“.

Само 6% от акциите са отбелязали нов едногодишен връх в понеделник, когато индексът достигна исторически рекорд.

„Много пъти в живота си съм виждал пазарите да коригират с 40% или 50%, като в някои случаи индексът Dow Jones е губил 21% за един ден. Толкова много неща могат да се случат“, заключава Фабер.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *