понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Б. Грос: Следете нивото от 2.6%, а не 20 000 за Dow

Б. Грос: Следете нивото от 2.6%, а не 20 000 за Dow

Инвеститорите, насочили вниманието си изцяло към това, дали индексът на сините чипове Dow ще достигне нивото от 20 000 пункта, гледат в грешна посока, според легендарния инвеститор Бил Грос.

Бил Грос: Централните банки превърнаха всичко в казино

Много по-важно, според Грос е, инвеститорите да следят лихвите по 10-годишните държавни щатски облигации. Ако те преминат границата от 2.6%, това ще е свидетелство за вторичен „мечи пазар“ при облигациите, смята още финансовият експерт.

бил грос

„Внимавайте с нивото от 2.6%. То е много по-важно от психологическата граница от 20 000 пункта за индекса Dow, или пък ниво от 60 долара за цената на петрола. Много по-важно е и от достигането на паритет между долара и еврото. То ще предопредели нивата на лихвите и дори нивата на акциите през 2017-та година“, написа Грос, в писмо към своите клиенти.

Грос прави изявлението си в момент, в който нивата на лихвите по 10-годишните държавни облигации е при 2.37%, или много близо до посочената от него граница.

Изпълнителният директор на Janus Global Unconstrained Bond Fund, с активи на стойност 1.7 милиарда долара заяви още – „Щастието, доминираше на фондовите пазари от началото на ноември, докато отчаянието бе определяща емоция на световните облигационни пазари.“

За същия период, лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха със 100 базисни пункта – от 1.4, на 2.4%. Очакванията за силен ръст на щатската икономика, под управлението на новия президент Тръмп и завишена инфлация, която да доведе до повишение на лихвите, бе основна причина за това.

Според Грос, допълнителен фактор за ръста на лихвите, е нарастването на инвеститорския апетит за риск.

„Дали рисковите пазари са надценени, а ръста на лихвите прекомерен? Това ще е критичния въпрос на 2017-та година“, коментира още експертът.

И макар, новоизбрания президент Тръмп, да проявява признаци, че се вслушва в критиките към него, определящо ще е, дали той ще съумее да поведе щатската икономика от ръст от 2%, през последните 10 години, към такъв от 3%, смята още Грос.

Грос припомня, че в исторически план, ръст от 3%, води след себе си сериозен ръст в корпоративните печалби, поради финансовия ливъридж.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *