неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Б. Грос: Централните банкери са изучили изкуството да манипулират

Б. Грос: Централните банкери са изучили изкуството да манипулират

Фед и нереалистично ниски лихвите, поддържани от резерва, в съчетание с печатницата на пари, винаги готова да заработи, манипулира финансовите пазари и „срива капитализма“, коментира Бил Грос, известен с прякора „краля на облигациите“, в последнатата си атака срещу резерва. Грос отдавна е известен, като един от най-отявлeните критици на Фед, по отношение на провежданата монетарна политика.

Бил Грос: Ако искате добра доходност от тук нататък, потърсете я в Космоса

В писмо към клиентите на управлявания от него Фонд, Грос се обръща директно към ръководителя на Фед – Джанет Йелън, с призива че провежданата от нея политика „предопределя дългосрочно страдание, за сметка на краткосрочни резултати“.

бил грос

Критиката идва в момент, когато се водят сериозни спорове на пазара, дали Фед трябва да продължи с политиката си на рекордно ниски лихви, или да продължи със стартираното им през декември на миналата година повишение, в усилията си да създаде инфлация.

Вместо да постигне инфлация обаче, според Грос, политиката на Фед единствено надува цените на финансовите активи, като по този начин наранява реалната икономика.

Йелън и останалите централни банкери „всички изучиха изкуството на пазарното манипулиране и не, това не е грубо обвинение – това на практика е нещо, по което Йелън и останалите централни банкери по света могат да пледират „виновни““, пише Грос в писмо към клиентите си.

„Капитализмът, почти сигурно не може да функционира добре при нулеви нива на лихвите, или при отрицателни лихви“, допълва още легендарният финансов експерт.

Близо 11.4 трилиона долара в глобален държавен дълг, предимно в Европа и Япония носи отрицателен доход на инвеститорите, според прогнози на рейтинговата агенция Fitch.

В допълнение централните банкери не успяват да постигнат целите си. Ръстът на световната икономика е минимален, а щатската икономика не е виждала ръст от над 3% от края на финансовата криза насам.

В същото време индексът S&P 500 се повиши с 225% от дъното си по времето на финансовата криза.

Грос отдавна предупреждава, че инвеститорите са тези, които ще берат „последствията“ от безрасъдната политика на Фед. В писмото си към акционерите през юли, Грос съветва всички клиенти на управляваната от него институция да избягват както акциите, така и облигациите и да насочат инвестициите си в злато.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *