сряда , април 26 2017

GS: Купувайте долара

Една от водещите финансови институции в лицето на Goldman Sachs Group Inc., препоръчва на клиентите си да купуват долара, в резултат на ниските очаквания на пазарните участници за това Фед да повиши лихвите през тази година. Според анализатори на банката обаче, шансовете за скорошни повишения са по-високи от нагласите на участниците.

По-добри от очакванията данни за пазара на труда, изнесени в края на миналата седмица, до голяма степен предопределят тези прогнози.

Според ръководителя на валутното звено на GS – Робин Брукс, налице е 75% вероятност Фед да повиши лихвите до края на тази година.

Защо доларът поевтинява?

„Оставаме, като цяло положително настроени за долара, предвид на прогнозите ни, че перспективите за повишение на лихвите от страна на Фед са далеч по-високи от това, което се залага от пазара“, коментира Брукс в писмо към клиентите на финансовата институция.

силен долар

Не всички финансови институции и експерти обаче, са така „бичи“ настроени по отношение на щатската валута. Според Ханс Редекер, валутен стратег в другата водеща щатска финансова институция – Morgan Stanley, добрите данни за пазара на труда няма да са достатъчни, за да се повишат очакванията за инфлация в САЩ.

Основният въпрос за посоката на долара е какво ще е поведението на Фед и дали резервът ще прибегне до повишение на лихвите до края на годината, смятат пазарните наблюдатели.

Дори повишаване на шансовете това да се случи до края на годината, може да инициира поскъпване на „зелените пари“.

Трябва да се отбележи, че в момента над половината от пазарните участници не очакват Фед да повиши лихвите през тази година, като залозите са, това да се случи в началото на следващата година.

Провери също

робърт шилер

Р. Шилер: Дългосрочните инвеститори да внимават с щатските индекси

Един от най-уважаваните икономисти и носител на нобелова награда за икономика – Робърт Шилер, предупреди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *