събота , декември 10 2016
+500
Начална Страница / Съветите на успелите / Интуицията – критична за дългосрочния успех в търговията

Интуицията – критична за дългосрочния успех в търговията

Инвеститорите често търгуват на база „усещания“. Понякога те не могат да дадат особено логични обяснения за извършени сделки, като са водени от вътрешна убеденост, че нещо ще се случи.

Оказва се обаче, че противно на очакванията, този тип търговия е много важен за успех на финансовите пазари, според ново проучване.

Според изследователи от университета в Кембридж, така наречения „вътрешен глас“, базиран на способността на хората да усещат „психологически сигнали появяващи се вътре в тялото, като глад, болка и сърдечен ритъм“ е много важен за успеха на трейдърите.

Нещо повече, хората с по-силно развита интуиция, доказано се представят по-добре на фондовите пазари, според проучването, публикувано в списанието „Scientific Reports”.

интуиция

Според изследването, хората с най-силна интуиция, не само се представят най-добре в търговията на фондовите пазари, но и са тези които се задържат най-дълго на пода на борсата, където стреса е огромен.

За да стигнат до този извод, изследователите са направили тестове над 18 трейдъри мъже, работещи в неназован среден по размер хеджфонд в Лондон.

Мислите, че интуицията е глупост? Стив Джобс е мислил по-различно

Трейдърите са били въвлечени във високочестотна търговия с фючърси контракти и са наблюдавани по време на европейската дългова криза, за да се установи „способността им да правят пари в периоди на голяма несигурност“.

“Тази ниша на финансовите пазари изисква изключително бърза реакция. И докато успешните трейдъри могат да правят печалба в размер на около 10 милиона паунда на година, тези които не са печеливши не се задържат дълго“, коментира главният автор на проучването – Джон Коутс. Коутс е бил трейдър в инвестиционната банка Goldman Sachs, Merrill Lynch, и Deutsche Bank, преди да се специализира като невро-учен в университета в Кембридж.

Като цяло 18-те трейдъра са се представили по-добре от контролна група от студенти от университета в Съсекс.

„Трейдърите често говорят за важността на интуицията, когато подбират печеливши сделки. Те избират измежду много инвестиционни възможности тази, която смятат за правилна“, допълва още Коутс.

“Според нашите изследвания, трейдърите успяват да тълкуват важни психологически сигнали за търговия, дори и да не го правят съзнателно“, се казва още в проучването.

Резултатът до голяма степен идва в противовес с новата тенденция да се търгува с автоматизирани системи, именно с цел да се премахне „човешкият фактор“.

plus500

Провери също

флаш криза

Две стратегии, за да избегнете следващата „флаш криза“

Едно ново явление, е истински кошмар за инвеститорите – така наречените „флаш кризи“. Това е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500