вторник , юни 27 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Две стратегии, за да избегнете следващата „флаш криза“

Две стратегии, за да избегнете следващата „флаш криза“

Едно ново явление, е истински кошмар за инвеститорите – така наречените „флаш кризи“. Това е моментен срив в цената на един актив, при това без наличието на някакво съществено обяснение.

Флаш-краша при паунда, само загатва за това което предстои

Проблемът е, че при подобни явления, инвеститорите които имат дадената позиция, с която е свързана тази светкавична криза и особено тези които търгуват на маржин, могат да загубят целия си капитал. Нещо повече, те могат да дължат пари на своите брокери.

Последният пример за подобна „флаш криза“, може да се даде с британския паунд. Валутата загуби над 6% от стойността си, при едно подобно явление.

флаш криза

Как се обясняват, поне според една концепция, тези кризи?

С едновременното удряне на много стопове на огромен по обем позиции. Например, инвеститорите масово поставят своите стопове, при определено ниво на подкрепа. Ако това ниво бъде достигнато, брокерите трябва едновременно да изпълнят огромен обем поръчки в една посока, което инициира внезапния срив на актива. Проблемът идва от това, че не всички брокери могат да изпълнят стоповете на всички инвеститори на посоченото ниво и се задейства ефектът на „доминото“. Или поне, така стоят нещата на теория…

Мислете за това, като да играете покер, но с открити карти. Когато вашите противници, често в лицето на големи институционални инвеститори със знание за това къде са поставени стоповете, заемат противоположна позиция и отведат пазара до ниво, където ще се задействат тези стопове, то как можете да спечелите играта?

Това е и една от причините, поради които все повече експерти се обявяват против стоповете за ограничаване на загубите. Защото така се дава ценна информация и то на хора с големи възможности, които могат да манипулират пазарите.

Случилото се с паунда, не е единствената „флаш криза“, която сме наблюдавали. На 6-ти май 2010-та година, близо 1 трилион от пазарната капитализация бе заличена в рамките на само 30 минути.

Всички големи компании, отбелязаха сериозни загуби в нивата си. Акциите на Philip Morris (PM) например, загубиха 9% от стойността си, а тези на Apple (AAPL) поевтиняха с 22%. Дори акциите на Procter & Gamble (PG) загубиха немислимите 36%. И трите позиции заличиха основна част от спада си, само в рамките на времето до края на търговската сесия.

Един от начините да се противопоставите на този феномен, според експертите е да ползвате като основа за поставяне на стоповете си за ограничаване на загубите, затварянето от предходния ден. По този начин е много по-малко вероятно, флаш криза да ви изкара от печеливша сделка. Другият е, просто да не слагате стопове за ограничаване на загубите. В този случай обаче, е задължително да не ползвате ливъридж, или поне той да е минимален.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *