неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Избрани / Как е по-добре да инвестирате – голяма сума пари – еднократно или на части?

Как е по-добре да инвестирате – голяма сума пари – еднократно или на части?

Ако разполагате или получите по-голяма по размер сума, като например от наследство или печалба от лотарията, то неизменно пред вас ще изникне следния въпрос – как да я инвестирате, еднократно или на части?

Този въпрос, може сериозно да ви мъчи и ако държите спестяванията си в депозити, а рекордно ниските лихви и очакваната инфлация, ви мотивират да потърсите по-добра алтернатива за тях, която поне да ви предпазва от обезценката им.

С други думи въпросът, който е вероятно да си задавате е – коя от двете стратегии би била по-подходяща, за да максимизирате доходността си? Отговор на този въпрос дават от компанията Vanguard Group.

Според тях, като цяло инвестицията на пълната сума пари, носи по-добра доходност, в по-голяма част от случаите в исторически план. Но систематичното инвестиране или инвестирането на сумата на части има едно предимство, което може да я прави по-добра опция пред инвеститорите.

Как да приложете стратегията на частично инвестиране в България?

За да стигнат до извода, кой от двата начина на инвестиране е носил по-добри резултати в исторически план, Vanguard сравняват историческото представяне на двете алтернативи за последователни 12-месечни периоди на финансовите пазари в САЩ, Великобритания и Австралия.

инвестиционна възможност

В САЩ например, цялото инвестиране на сумата, е носило по-добра доходност за инвеститорите от 2.39 процентни пункта, в сравнение със стратегията за „доларово осредняване“, което е най-голямата разлика, сред трите разглеждани пазари.

Проучването на Vanguard сочи още, че инвестирането на цялата сума пари, се е представяло систематично по-добре за по-продължителни периоди от време в САЩ:

Близо 64% от времето стратегията за цялостно инвестиране се е представяла по-добре за шестмесечни периоди.

В около 94% от случаите представянето е по-добро в 36-месечни периоди.

От финансовата институция коментират, че резултатите не са особено голяма изненада, защото обикновено акциите и облигациите са най-добре представящите се активи в исторически план, което е компенсация за по-големия риск, с който се свързват. Поставяйки цялата сума да работи за тях, инвеститорите се облагодетелстват от доброто представяне на тези активи в исторически план.

И макар инвестирането на части от сумата да носи малко по-ниска доходност, в сравнение със стратегията за моментално инвестиране, според Анди Кларк, главен инвестиционен стратег във Vanguard, тази разлика е „скромна“ като цяло и би следвало да се предпочете от инвеститорите заради основното й предимство.

А то е – със стратегията за „доларово осредняване“ инвеститорите намаляват систематичния риск. Те избягват опасността да инвестират във възможно най-лошия момент за пазара и да се уплашат и излязат от него при реализиране на моментна загуба, или във възможно най-лошия момент.

„… когато пазарът се понижи, вашата фиксирана сума пари ще купува повече акции. Когато пазарът е скъп, сумата ви ще купува по-малко акции“, обяснява Кларк.

Научете повече как да формирате лесно портфейл със стратегия на „левово осредняване“!

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *