петък , ноември 24 2017
Начална Страница / Избрани / Как е по-добре да инвестирате – голяма сума пари – еднократно или на части?

Как е по-добре да инвестирате – голяма сума пари – еднократно или на части?

Ако разполагате или получите по-голяма по размер сума, като например от наследство или печалба от лотарията, то неизменно пред вас ще изникне следния въпрос – как да я инвестирате, еднократно или на части?

Този въпрос, може сериозно да ви мъчи и ако държите спестяванията си в депозити, а рекордно ниските лихви и очакваната инфлация, ви мотивират да потърсите по-добра алтернатива за тях, която поне да ви предпазва от обезценката им.

С други думи въпросът, който е вероятно да си задавате е – коя от двете стратегии би била по-подходяща, за да максимизирате доходността си? Отговор на този въпрос дават от компанията Vanguard Group.

Според тях, като цяло инвестицията на пълната сума пари, носи по-добра доходност, в по-голяма част от случаите в исторически план. Но систематичното инвестиране или инвестирането на сумата на части има едно предимство, което може да я прави по-добра опция пред инвеститорите.

Как да приложете стратегията на частично инвестиране в България?

За да стигнат до извода, кой от двата начина на инвестиране е носил по-добри резултати в исторически план, Vanguard сравняват историческото представяне на двете алтернативи за последователни 12-месечни периоди на финансовите пазари в САЩ, Великобритания и Австралия.

инвестиционна възможност

В САЩ например, цялото инвестиране на сумата, е носило по-добра доходност за инвеститорите от 2.39 процентни пункта, в сравнение със стратегията за „доларово осредняване“, което е най-голямата разлика, сред трите разглеждани пазари.

Проучването на Vanguard сочи още, че инвестирането на цялата сума пари, се е представяло систематично по-добре за по-продължителни периоди от време в САЩ:

Близо 64% от времето стратегията за цялостно инвестиране се е представяла по-добре за шестмесечни периоди.

В около 94% от случаите представянето е по-добро в 36-месечни периоди.

От финансовата институция коментират, че резултатите не са особено голяма изненада, защото обикновено акциите и облигациите са най-добре представящите се активи в исторически план, което е компенсация за по-големия риск, с който се свързват. Поставяйки цялата сума да работи за тях, инвеститорите се облагодетелстват от доброто представяне на тези активи в исторически план.

И макар инвестирането на части от сумата да носи малко по-ниска доходност, в сравнение със стратегията за моментално инвестиране, според Анди Кларк, главен инвестиционен стратег във Vanguard, тази разлика е „скромна“ като цяло и би следвало да се предпочете от инвеститорите заради основното й предимство.

А то е – със стратегията за „доларово осредняване“ инвеститорите намаляват систематичния риск. Те избягват опасността да инвестират във възможно най-лошия момент за пазара и да се уплашат и излязат от него при реализиране на моментна загуба, или във възможно най-лошия момент.

„… когато пазарът се понижи, вашата фиксирана сума пари ще купува повече акции. Когато пазарът е скъп, сумата ви ще купува по-малко акции“, обяснява Кларк.

Научете повече как да формирате лесно портфейл със стратегия на „левово осредняване“!

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *