четвъртък , декември 14 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Колко можете да загубите от облигации в среда на повишение на лихвите?

Колко можете да загубите от облигации в среда на повишение на лихвите?

Да сте наясно с това колко точно риск поемате, е ключово за да предпазите портфейлите си в момент на висока несигурност пред световните фондови пазари.

На пазара на облигации се случи нещо, което не се е случвало от 60 години

В среда на повишение на лихвите в САЩ и след като видяхме през този месец, третото увеличение на краткосрочните лихви, от страна на Фед, облигациите поевтиняха сериозно.

Знаете ли колко можете да загубите от инвестициите си в облигации?

обитации

Противно на схващанията на повечето хора, че облигациите са нещо сигурно, стойността им може да се понижи, точно както тази на акциите. Възприятието, че облигациите са сигурна инвестиция, до голяма степен се предопределя от факта, че лихвите като цяло се понижаваха през последните 30 години. Това обаче, може и да е на път да се промени!

Ако купите 10-годишни облигации плащащи 6% годишен доход, а една година по-късно лихвите по новите 10-годишни облигации са 5%, то вашите 6% са по-ценни и водят до поскъпване в стойността на облигацията.

При противоположния случай обаче, ако лихвите след една година са 7%, то стойността на вашата облигация с лихва от 6% ще е по-ниска.

Предвид на факта, че Фед се очаква да повишава лихвите в САЩ през следващата година, много е възможно щатските държавни облигации да започнат да поевтиняват.

Колко точно можете да загубите?

От фондът Vanguard Group имат опция на сайта си, която показва потенциалната промяна в цените на облигациите при промяна на лихвите.

Правилото е следното – колкото по-дългосрочни са облигациите, толкова по-голямо ще е понижението им при повишение на лихвите.

Например инвестирани 1 000 долара в облигационен фонд със среден матуритет на държаните от него облигации от 2.5 години, биха станали 950 долара, ако лихвите се повишат с два процентни пункта.

Същите 1000 долара обаче, във фонд с матуритет на облигациите от 12 години, биха намалели с 24% – до ниво от 760 долара, при същото повишение на лихвите от два процентни пункта.

По-високото ниво на риск на дългосрочните облигации, на практика карат много от институционалните инвеститори да ги избягват и да се придържат към по-краткосрочни облигации.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *