петък , януари 19 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / На кои дивидентни компании залага Бъфет?

На кои дивидентни компании залага Бъфет?

Вече не веднъж писахме защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент. В настоящата среда, на рекордни стойности на индекси обаче, насочване на средства към подобен род компании, може да е по-критично отвсякога (предвид на това, че те в по-голяма степен защитават инвеститорите от по-сериозни пазарни корекции).

Три дивидентни компании в портфейла на най-богатия човек на света

И все пък кои дивидентни компании да изберем?

Какво ще кажете, да се доверите на подбора на някой друг. И то не на кой да е, а на гениалният Бъфет. Вижте на кои компании с висока норма на дивидент залага „оракулът от Омаха“.

1. General Motors (GM)

През последните над сто години това е водещият производител на автомобили в САЩ. Компанията не успя да „фалира“ при предходната дългова криза, въпреки сериозния размер на задълженията си. Или казано по друг начин, много е възможно да оцелее и при следващи финансови бури.

дженерал моторс

Марките влизащи в портфейла на GM, включва имена като Buick, Cadillac, Chevy и GMC. През изминалата година продажбите й възлизат на 10 милиона автомобила.

Тя е представена от над 20 000 представителства в 140 страни по света.

В допълнение с ускоряване на ръста на световната икономика, много е вероятно и бизнеса на GM да се облагодетелства.

Дивидентът се повиши с 26%, откакто изплащането му бе отново подновено през март на 2014-та година, за да достига 1.52 долара на акция. Това прави дивидентна доходност от цели 4.86%.

2. IBM (IBM)

Това е една от най-старите щатски технологични компании, чиито корени датират от 19-ти век.

ibm

IBM се разрасна глобално през последните години, като преструктурира бизнеса си, насочвайки се от хардуер, към софтуерни услуги. Компанията е пионер в революционизирането на обработването на големи бази от данни.

Защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент?

Един от най-перспективния потенциал на гиганта е свързан с изкуствения интелект, както и облачните технологии.

IBM започна да плаща дивиденти през 1913-та година. За последните 21 години, дивидентът е отбелязвал непрекъснат ръст всяка година. За последните пет години средното му повишение е 14.5%, а за последните десет – 18.7%.

Годишният дивидент в момента е 5.6 долара, което се превежда в дивидентна доходност от 3.46% на година.

3. Phillips 66 (PSX)

Това е един от най-новите и непрестанно увеличаващи се залози на Бъфет. Компанията съществува от 1917-та година. Тя се сля с Conoco през 2002 година, но бе отделена в самостоятелна компания десет години по-късно.

philips

Phillips 66 оперира в няколко страни по света, като има сериозно присъствие в Европа и Близкия Изток. Тя произвежда над 2 милиона барела петрол на ден.

Дивидентът й се повиши с 215% откакто е публична през 2012-та година. Дивидентната доходност е в размер на 3.27% към настоящия момент.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *