вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Я. Ачев: Налице са всички условия за интерес към акции и взаимни фондове

Я. Ачев: Налице са всички условия за интерес към акции и взаимни фондове

След като доходността по депозитите вече е на нормални пазарни нива, време е да се замислим как да инвестираме спестяванията си така, че след време те да са се увеличили. Световно признатата практика в това отношение е „Не слагай всички яйца в една кошница“ или с други думи разпредели равномерно спестяванията си между депозити, инвестиция във взаимни и пенсионни фондове и в застрахователни продукти.

Българинът държи 2% от активите си в акции, 16 пъти по-малко от средното в света

„В последните месеци са налице всички условия да се събуди интересът към инвестиране във финансови инструменти като акции, облигации или участие във взаимни фондове, инвестиращи на борсата“, смята Явор Ачев, представител за България на Pioneer Investments, Управляващото дружество на УниКредит.

„Данните на БНБ показват ръст при депозитите на физическите лица, при застраховките живот и при взаимните и пенсионните фондове има също значителен ръст. Смятам, че основният двигател на този процес е повишаването на икономическата активност и свързаното с това увеличаване на благосъстоянието на населението“ коментира Ачев.
Данните на УниКредит Булбанк сочат, че ръстът при застраховките живот е над 12 % от началото на годината, а при взаимните фондове, управлявани от Pioneer Investments има над 10 % нови инвестиции от физически лица. Ръст се наблюдава също и при активите на пенсионните фондове от близо 12% на годишна база.
„Всички тези финансови продукти – депозити, застраховки живот и инвестиции във взаимни и пенсионни фондове са много различни и не са алтернатива един на друг“, категоричен е Явор Ачев.

инвестиция

Според него най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от тези продукти, за да получи едновременно защита на парите си (при депозита), доходност (при инвестицията във фондове) и сигурност срещу неочаквани рискове (при застрахователните продукти).

Повечето компании за управление на активи предлагат подобна комплексна оферта към клиентите, така че може да се изготви добър индивидуален план за всеки. Ако имаме малка сума спестявания и искаме да разполагаме с нея след кратък период от време, най-добър вариант си остава депозита с гаранцията, която дава на капитала. Инвестицията във фондове предоставя възможност за по-висока доходност във времето, а застраховките живот предлагат много добра комбинация и от застрахователен, и от инвестиционен елемент, смята представителят за България на Pioneer Investments.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *