неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Лакос-Бухас: Очаквайте повишена волатилност на пазарите

Лакос-Бухас: Очаквайте повишена волатилност на пазарите

Когато експерти като Дубравко Лакос-Бухас, главен инвестиционен стратег за щатските пазари на JPMorgan говорят, инвеститорите слушат много внимателно. В наскорошно интервю за Business Insider, Лакос-Бухас, изложи своите възгледи.

„Бих казал, че силата на долара ще продължи. И част от тази сила, може да е на гърба на предложенията за корпоративната данъчна реформа. Така, че силата на долара явно е една от заплахите пред акциите“, коментира Лакос-Бухас по отношение на щатската валута.

JPMorgan: Негативни лихви още пет години

Втората заплаха са лихвените нива. На практика по-високите лихви се отразяват върху затягане на финансовата примка, според експерта.

„Налице все още са много неясноти относно бъдещата политика на администрацията на Тръмп, затова е много трудно да се правят точни прогнози. Смятам, че през следващите няколко месеца, това което ще видим е повишена волатилност на пазара. Нашата прогноза е за нива от 2 400 пункта за S&P 500 по-късно през годината“, коментира финансовото гуру.

Има две страни на въпроса, как инвеститорите могат да се застраховат от потенциална волатилност, според Лакос-Бухас. От една страна налице е опасност от връщане с 5% на пазара, ако фундаменталните фактори са нормални като цяло, а цикълът в печалбите на компаниите се нормализира. Много хора обаче, могат да използват подобно връщане на пазара, за да влязат в позиции, на по-добри нива. Инвеститорите могат да потърсят начини, да предпазят портфейлите си, като купуват волатилността.

Повишаване на волатилността може да се предопредели до голяма степен и от предстоящите избори в европейски страни като Франция, Германия и Холандия. Има много неизвестни за пазарите, според експерта.

Друг начин за застраховане, срещу несигурността е посредством златото и златодобивните компании, според Лакос-Бухас.

„Ако се погледне към миналата година, може да се види, че се случиха много неща. Ставахме свидетели нееднократно на повишение на волатилността. В крайна сметка, обаче тези повишения бяха бързо преживявани и индексите се възстановяваха за кратки периоди от време, за да достигнат до нови рекордни стойности в началото на годината“, смята експертът.

Туитовете на президента Тръмп, както и някои други негови „непопулярни мерки“, биха могли да са друг фактор, който да допринесе за ръст на волатилността, смята още Лакос-Бухас.

По отношение на резистентността на пазарите, тя до голяма степен се предопределя от все още синхронната политика на стимули от водещите централни банки по света. Цикълът на печалбите на световните компании също е в добра фаза, което най-вероятно ще продължи да подкрепя пазарите, смята още специалистът на JPM.

Ако погледнем в исторически план от 1910-та година насам, след два мандата на президент, налице е голям шанс за рецесия в следващите 12 месеца, независимо от коя страна е новия президент, смята още Лакос-Бухас.

Двата основни риска пред световната икономика са поскъпването на долара и повишението на лихвите. Налице е сериозен ливъридж във финансовата система и в тази насока повишението на лихвите може да окаже изключително негативен ефект върху печалбите на щатските компании. Особено на силно-задлъжнелите такива.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *