сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Основни психологически капани, които ни карат да грешим

Основни психологически капани, които ни карат да грешим

Ако смятате, че сте наясно с причините за определено ваше поведение, то най-вероятно грешите. Психолозите разкриват основни психологически капани, в които често попадаме и които ни правят отворени към сериозни грешки, било то в инвестирането или в отношенията ни с околните.

Вижте още: Пет признака, че може би сте сбъркали с новата работа

Ето седем такива капана:

Често се водим от общото мнение

public

Хората са склонни да следват масата , дори и когато тя очевидно греши. Този феномен е известен като „ефектът на стадото“. „Хората често изпитват сериозни трудности да се противопоставят на всеобщото мнение“, коментират психолози.

Този начин на мислене е много популярен в инвестирането, което стои в основата на теорията за „контратрейдинга“, или да се прави обратното на това, което прави тълпата, защото тя по-често греши, отколкото познава.

Вижте още: Нещата, които намаляват шансовете ви да ви наемат на работа

Не осъзнаваме, че средата има голямо въздействие върху поведението ни

Понякога вземането на решение е толкова трудно, че ни е по-лесно да прибегнем до изборите на останалите хора, по презумпция. Това до голяма степен е и в основата на гореспоменатия капан. Често проблемът е, че това е неосъзната реакция и го правим, без да разбираме, че мнението ни е формирано от общите възприятия.

Приемаме, че повечето хора имат определено общоприето поведение

Това е ситуацията описана от психолозите, при която никой не вярва, но всеки е убеден че всички останали вярват за нещо. С други думи индивидуалните членове на една група мислят едно нещо, но са уверени, че всички останали в групата са на противоположно мнение.

Заобикалящата ни среда ни въздейства много повече, отколкото си признаваме

opinion

Направено изследване сред група от хора, помолени да разпределят 10 долара между тях и други групи сочи, че участниците са много по-склонни да заделят два пъти повече за себе си, когато са им дадени куфарче, кожен портфейл и скъп химикал.

И въпреки това, никой от тях не посочва като причина заобикалящите ги предмети, за вземането на подобно решение.

Харесваме много повече хората, които действат като нас

Отдавна се подозира, че копирането на поведението на един човек е силен инструмент за манипулиране и това да му се харесваме. Наскорошни експерименти доказват това.

Имаме усещането, че имаме много по-голямо въздействие върху средата от реалното.

Хората се подвеждат от начин на мислене, който екстраполира собствената ни важност за случващото се около нас.

Често не мислим разумно, когато сме в групи

team leader

Едно от най-добрите решения, които един тим-лидер може да направи, е да върне крачка назад и да остави групата да вземе независимо общо решение, преди да вземе финалното решение. Причината – когато са в група, хората често не мислят особено разумно.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …