събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Д. Розенберг: Не търсете логика на пазара

Д. Розенберг: Не търсете логика на пазара

Относно случващото се на щатските фондови пазари, популярният портфолио-мениджър Дейвид Розенберг, съвсем точно определи ситуацията. Шефът на Gluskin Sheff, заяви „Никой не е казал, че трябва да има логика“.

Най-великите инвеститори на всички времена

„Две трети от компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 изнесоха своите резултати за второто тримесечие на годината. Печалбите са на път да отбележат спад от 2.8% на годишна база“, коментира Розенберг в писмо към клиентите на управляваната от него институция. „Това може да е известно подобрение, в смисъл, че резултатите са по-малко лоши от очакванията, но все още е свиване и то в пето поредно тримесечие“.

В допълнение, анализаторите занижиха очакванията си за печалбите за следващото трето тримесечие, което би било шестото поредно на свиване, ако се случи.

Човекът с точните прогнози има лоша новина за инвеститорите в петрол

Въпреки спада в печалбите на компаниите обаче, през последните месеци щатските индекси продължиха с победоносния си марш, отвел ги до нови рекордни стойности.

дейвид розенберг

„От началото на рецесията при корпоративните печалби, пазарът се повишава и за този период добавя над 20% към стойността си“, продължи с коментара си Розенберг. „Върви, че го разбери“.

Печалбите и очакванията за печалбите на компаниите, са смятани за най-важните двигатели в изменението на цените на акциите. Така, че не е нелогично, че инвеститорите непрекъснато се оплакват, че са се „загубили“, допълва още експертът.

На фондовите пазари обаче, обикновено не трябва да се търси логика, смята още експертът.

Много се написа за пазарите, на база на стотици години на наблюдения. Въпреки това обаче, могат да се направят някои изводи, според Розенберг.

Първо – цените на акциите не се определят изцяло от теоретични стойности, определени от бъдещи печалби. Второ, много е трудно да се изчислят теоретичните стойности на акциите. И трето акциите рядко се търгуват близо, или при теоретичните си стойности.

Или по-точно, цените на акциите се търгуват в някаква зависимост от печалбите. Тази зависимост обаче, е много сложна и рядко се задържа, уточнява още експертът.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *