четвъртък , декември 14 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Нещата, които е добре да знаете преди да приемете първата си работа

Нещата, които е добре да знаете преди да приемете първата си работа

Всяка година хиляди млади хора се вливат за пръв път на пазара на труда. И докато те тепърва ще учат много нови неща, ето пет неща които е добре да знаят, преди да започнат първата си работа.

Шефът ви не ви е приятел

Добре е да харесвате шефа си, а още по-добре е чувствата ви да са взаимни. И все пак не позволявайте приятелското отношение да ви заблуди и да ви дава измамно усещане за сигурност и спокоен път по пътя на изкачване в корпоративната стълбица.

boss-not-friend

Ако искате повишение на заплатата или позицията в компанията, не чакайте да ви се случат сами, а си ги поискайте.

Не забравяйте, че не сте на работа за да сте приятели с ръководството, а за да получавате възнаграждение за извършената работа.

Дълговете не са нещо нормално

Това, че кредитите са по-достъпни отвсякога не означава, че те са нещо нормално и трябва да изпадате в задлъжнялост. Макар основната част от обществото да живее „на кредит“, не е задължително вие да сте един от тях. Особено с пълна сила важи това за кредитните карти, които са един от най-скъпите кредитни инструменти на пазара.

get out debt

Ползвайте кредитите разумно и в рамките на вашите възможности. Не ставайте свръхзадлъжнели, защото така рискувате да изпаднете в състояние на неплатежоспособност и да се разделите с ценни за вас активи.

Да, можете да си позволите да спестявате

Не се опитвайте, а спестявайте. Макар пенсионирането да ви изглежда далеч, няма да усетите как то ще се приближи в такава степен до вас, че ще стане заплашително. Особено ако не сте спестявали по-отрано.

Вижте още: Как 57 лева на месец могат да се превърнат в милион?

save often

Както вече не веднъж сме подчертавали, колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-лесно ще достигнете до пенсионните си цели, защото времето е на ваша страна, благодарение на феноменът наречен „сложна лихва“.

Достъпността е относително понятие

Happy couple saving money for buying a house

Една и съща заплата не се превежда като един и същ стандарт на живот навсякъсе. Например доход от 1000 долара, може да ви е достатъчен за да живеете добре в Димитровград, но определено няма да ви стига в София. Когато търсите работа в друг град, информирайте какви средства ще са ви необходими за нормален живот там.

Нормално е да напуснете работата си

when-to-quit-your-job-biznovator

Много хора, особено на първата си работа, се притесняват да я напуснат. Не е задължително първата работа на която сте попаднали да е най-подходяща за вас и в най-голяма степен да отговаря на критериите ви за личностно израстване. Затова, ако сте усетили, че сте попаднали на неподходящото място, не се страхувайте да го напуснете.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Един коментар