Начална Страница / Съветите на успелите / Как да станете по-добри в инвестирането

Как да станете по-добри в инвестирането

Фондовите пазари по своята същност и начин на функциониране, не са се променили особено през последните тридесет години. Ето пет правила, споделени от Том Сайтингс, който е придобил своята финансова магистратура през 80-те години.

Вижте още: Четири качества на крайно успешните инвеститори

Според финансовата теория, цената на една акция трябва да отразява настоящата стойност на бъдещите й печалби. Ако цената е по-ниска в момента от тази стойност, то акцията е за купуване и обратното.

Големият проблем е с правилното определяне на тези бъдещи печалби, както и какво струват те към днешна дата. Несигурността идва от това, че в процеса се използват много предположения и догадки, споделя още Сайтингс.

Ето пет принципа, според експерта, които инвеститорите е добре да съблюдават в инвестициите си на борсите:

1. Бъдете скептични

Нито ръководителите на компаниите, нито експертите на Уолстрийт се грижат за вашите най-добри интереси. Така, че винаги приемайте годишните или тримесечните отчети на компаниите с известна доза скептицизъм.

Обръщайте особено внимание, когато има конфликт на интереси между препоръките на финансовите експерти и техните позиции. Много често специалисти препоръчват акции на притежавани от тях компании.

2. Пазете се от инсайдери

insider

Профeсионалистите често усложняват финансовите продукти, с цел да объркат или заблудят широката инвестиционна общност. Пазете се от сложни продукти, както и от съветите на инсайдери.

Вижте още: Преди да инвестирате, трябва задължително да направите това…

Винаги имайте едно наум, че когато инсайдер ви даде определена информация, то той най-вероятно има някакъв интерес от това. Например да ви продаде акциите, които той е купил от компанията по-рано и на по-ниска цена.

3. Не се плашете

Да, има риск в инвестициите в акции. Но ако нямаше едва ли щяхте да можете да очаквате по-добри печалби от други инвестиционни алтернативи.

Понякога пазара може да върви срещу вас. Може да пада сериозно, като в кризисни моменти подобни на 2000 и 2008 година.

Паниката обаче, е лош съветник и може да доведе до това да „осчетоводите“ загуби, които са били преди това само на „хартия“. Следвайте здравия разум и не се поддавайте на емоции.

4. Бъдете честни със себе си

honoust

Едва ли ще сте първия, който ще научи важна новина, която да изстреля акциите на една компания в „небесата“. Също така едва ли сте и най-умния човек на пазара.

Не се заблуждавайте и бедете честен и откровен със себе си. Признавайте си и се учете от грешките, всеки греши. Егото е най-големия ви враг в инвестирането, затова първо трябва да се преборите със себе си, преди да тръгнете да се борите с другите.

5. Ограничавайте загубите

Добре е да имате стратегия, която да следвате не само за влизане, но и за излизане от позиция. Когато разберете, че сте сбъркали, а това неимоверно ще се случва, не се колебайте да закривате губещите си позиции. Не оставяйте загубите да достигнат необратими размери.

Провери също

робърт шилер

Р. Шилер: Дългосрочните инвеститори да внимават с щатските индекси

Един от най-уважаваните икономисти и носител на нобелова награда за икономика – Робърт Шилер, предупреди …