петък , януари 19 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Как да станете по-добри в инвестирането

Как да станете по-добри в инвестирането

Фондовите пазари по своята същност и начин на функциониране, не са се променили особено през последните тридесет години. Ето пет правила, споделени от Том Сайтингс, който е придобил своята финансова магистратура през 80-те години.

Вижте още: Четири качества на крайно успешните инвеститори

Според финансовата теория, цената на една акция трябва да отразява настоящата стойност на бъдещите й печалби. Ако цената е по-ниска в момента от тази стойност, то акцията е за купуване и обратното.

Големият проблем е с правилното определяне на тези бъдещи печалби, както и какво струват те към днешна дата. Несигурността идва от това, че в процеса се използват много предположения и догадки, споделя още Сайтингс.

Ето пет принципа, според експерта, които инвеститорите е добре да съблюдават в инвестициите си на борсите:

1. Бъдете скептични

Нито ръководителите на компаниите, нито експертите на Уолстрийт се грижат за вашите най-добри интереси. Така, че винаги приемайте годишните или тримесечните отчети на компаниите с известна доза скептицизъм.

Обръщайте особено внимание, когато има конфликт на интереси между препоръките на финансовите експерти и техните позиции. Много често специалисти препоръчват акции на притежавани от тях компании.

2. Пазете се от инсайдери

insider

Профeсионалистите често усложняват финансовите продукти, с цел да объркат или заблудят широката инвестиционна общност. Пазете се от сложни продукти, както и от съветите на инсайдери.

Вижте още: Преди да инвестирате, трябва задължително да направите това…

Винаги имайте едно наум, че когато инсайдер ви даде определена информация, то той най-вероятно има някакъв интерес от това. Например да ви продаде акциите, които той е купил от компанията по-рано и на по-ниска цена.

3. Не се плашете

Да, има риск в инвестициите в акции. Но ако нямаше едва ли щяхте да можете да очаквате по-добри печалби от други инвестиционни алтернативи.

Понякога пазара може да върви срещу вас. Може да пада сериозно, като в кризисни моменти подобни на 2000 и 2008 година.

Паниката обаче, е лош съветник и може да доведе до това да „осчетоводите“ загуби, които са били преди това само на „хартия“. Следвайте здравия разум и не се поддавайте на емоции.

4. Бъдете честни със себе си

honoust

Едва ли ще сте първия, който ще научи важна новина, която да изстреля акциите на една компания в „небесата“. Също така едва ли сте и най-умния човек на пазара.

Не се заблуждавайте и бедете честен и откровен със себе си. Признавайте си и се учете от грешките, всеки греши. Егото е най-големия ви враг в инвестирането, затова първо трябва да се преборите със себе си, преди да тръгнете да се борите с другите.

5. Ограничавайте загубите

Добре е да имате стратегия, която да следвате не само за влизане, но и за излизане от позиция. Когато разберете, че сте сбъркали, а това неимоверно ще се случва, не се колебайте да закривате губещите си позиции. Не оставяйте загубите да достигнат необратими размери.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …