сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Д. Розенберг: Гответе се за спад на индексите!

Д. Розенберг: Гответе се за спад на индексите!

Обикновено акциите поскъпват. Но също и поевтиняват. При това по-често отколкото си мислите.

„Въпросът е единствено кога и с какъв магнитут“, според Дейвид Розенберг, стратег в Gluskin Sheff.

Ралито на щатските индекси се изравни с това от преди кризата от 1929-та

Само един път през последните 89 години, широкият индекс S&P 500 не е се е понижавал с поне 4.4% от средносрочния си пик, като през изминалата година, видяхме четири подобни прояви, припомня експерта. В крайна сметка обаче, показателят свърши годината с повишение от 9.5%.

спад пазар

„През три четвърти от времето, тези интра-годишни корекции са били 10%, или повече (средния спад е бил 17%). И не забравяйте, че такива корекции са се случвали по време на бичи пазари и растящи икономики. Много често, се предизвикват в следствие на определени събития“, припомня още Розенберг.

През повечето от годините в миналото, пазарът връща поне с 10% от своя пик.

В сряда например индексът на сините чипове Dow се повиши за 9-та поредна сесия, което е най-дългата серия от 1987-ма година насам. А както всички знаем, през 1987-ма година, се случва известния „Черен Понеделник“. Тогава индексът на сините чипове Dow губи 22% само в рамките на един ден.

Тази криза обаче, идва в контекста на най-големия бичи пазар на всички времена. Тогава индексът S&P 500 се повишава от 120 пункта до 1 400 пункта, за периода между 1982-ра и 2000-та година.

За инвеститорите с по-кратка памет, Розенберг припомня още наскорошните силни корекции от октомври на 2014-та, януари-февруари на 2015-та година, август на 2015-та година и януари на миналата година.

Провери също

дивиденти

Компаниите с повишаващ се дивидент – правилния избор от 1972 насам

Щатските акции са при най-високите си нива в историята. И все пак, оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *