неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Четири отговора, с които да замените фразата „не знам“ на работа

Четири отговора, с които да замените фразата „не знам“ на работа

Помислете си за последния път, когато някой ви е попитал нещо на работа, а отговорът на въпроса не ви е бил известен или пък просто не ви е било грижа. Какво отговорихте?

Най-вероятно отговорът ви е бил… „Не знам“

не знам

И докато това също е най-вероятния отговор на 95% от всички хора поставени в подобна ситуация, за да се откроите и да не се сливате с масата, трябва да положите малко усилия и следващия път да отговорите по друг начин.

На практика „не знам“ има много значения. От „нямам представа“ или „това не ми влиза в работата“ –  до „не ме занимавай“.

Джак Ма: Ако прекараш целия си живот в работа, със сигурност ще съжаляваш

Казано с различен нюанс и в различна ситуация, този отговор може да сочи и настроението ви като раздразнителност, безразличие или дори открита враждебност.

Ето защо трябва много да внимавате, когато употребявате тази фраза. Вместо нея обаче, може би е добре да започнете да тренирате да я заменяте с други отговори. Ето четири такива:

1. Ще проверя

Този отговор изразява съпричастност към проблемите на колегите или ръководството. Той показва желание да помогнете, а не традиционно отегчение.

Така ще неутрализирате съмненията в насрещната страна, че отговаряте по инерция, просто за да се оттървете от досадните въпроси. Това ви прави да изглеждате като „отборен играч“, едно от най-ценените качества на всяко едно работно място.

2. И аз си задавам същия въпрос

Много е вероятно да сте в ситуация, в която просто нямате правилния отговор. Но освен това е възможно и да нямате абсолютно никаква представа откъде да започнете проучването и търсенето.

question-marks

С този отговор, освен че проявявате съпричастност, също така давате ясно да се разбере, че нямате никаква представа и малко допълнителна информация от човека, който ви пита, ще ви дойде полезна при проучването ви.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …