Начална Страница / Съветите на успелите / Четири отговора, с които да замените фразата „не знам“ на работа

Четири отговора, с които да замените фразата „не знам“ на работа

Помислете си за последния път, когато някой ви е попитал нещо на работа, а отговорът на въпроса не ви е бил известен или пък просто не ви е било грижа. Какво отговорихте?

Най-вероятно отговорът ви е бил… „Не знам“

не знам

И докато това също е най-вероятния отговор на 95% от всички хора поставени в подобна ситуация, за да се откроите и да не се сливате с масата, трябва да положите малко усилия и следващия път да отговорите по друг начин.

На практика „не знам“ има много значения. От „нямам представа“ или „това не ми влиза в работата“ –  до „не ме занимавай“.

Джак Ма: Ако прекараш целия си живот в работа, със сигурност ще съжаляваш

Казано с различен нюанс и в различна ситуация, този отговор може да сочи и настроението ви като раздразнителност, безразличие или дори открита враждебност.

Ето защо трябва много да внимавате, когато употребявате тази фраза. Вместо нея обаче, може би е добре да започнете да тренирате да я заменяте с други отговори. Ето четири такива:

1. Ще проверя

Този отговор изразява съпричастност към проблемите на колегите или ръководството. Той показва желание да помогнете, а не традиционно отегчение.

Така ще неутрализирате съмненията в насрещната страна, че отговаряте по инерция, просто за да се оттървете от досадните въпроси. Това ви прави да изглеждате като „отборен играч“, едно от най-ценените качества на всяко едно работно място.

2. И аз си задавам същия въпрос

Много е вероятно да сте в ситуация, в която просто нямате правилния отговор. Но освен това е възможно и да нямате абсолютно никаква представа откъде да започнете проучването и търсенето.

question-marks

С този отговор, освен че проявявате съпричастност, също така давате ясно да се разбере, че нямате никаква представа и малко допълнителна информация от човека, който ви пита, ще ви дойде полезна при проучването ви.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обитации

Колко можете да загубите от облигации в среда на повишение на лихвите?

Да сте наясно с това колко точно риск поемате, е ключово за да предпазите портфейлите …