неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често обаче, да изнасят публични речи се налага и на хората, които не са особено талантливи или харизматични. Това обаче, не означава, че те не могат да се справят отлично с тази задача.

Как да четете езика на тялото

Ето четири съвета за изнасящите речи, от световния шампион по публични речи през 2016 година Дананджая Хетиарачи.

Трябва да сте спокойни

дългове

На първо място важно е да сте спокойни. Когато сте нервни, ще отделяте много енергия за успокояване на вътрешните си органи. За да правят това, много от изнасящите речи, понякога кръстосват ръце или преплитат пръстите на ръцете си. Това е симптом, че са нервни. Добре е да избягвате да правите подобни жестове.

Големите говорители, държат тялото си отворено, за да няма бариери между тях и публиката.

Отваряйте дланите си

Вторият съвет на Хетиарачи е да отваряте дланите с вътрешната им страна към публиката.

Everybody-does-it

Направете следното упражнение – погледнете дланите си от външната страна, след това ги погледнете от вътрешната. Направете това няколко пъти. Кога очите ви се чувстват по-спокойни? Най-вероятно когато гледате вътрешността им, коментира експертът.

Много от големите говорители насочват вътрешността на дланите на ръцете си към публиката. Така те създават по-добър контакт с нея. Избягвайте да показвате външната страна на ръцете си на публиката, като жест.

Чувствайте се спокойно със сцената

too-much-coffee

Много е важно да се чувствате спокойно на сцената. Хората, които имат чувството, че всеки момент ще паднат от нея, обикновено са притеснени и сковани. Тези, които се чувстват комфортно, имат свободата да се движат и да ползват езика на тялото в максимална степен.

Как да се държите, ако сте на подиум?

Podium on Empty Stage

Ако сте на подиум, правило номер едно, което не трябва да забравяте е – никога не докосвайте подиума, съветва експертът.

В противен случай скоро ще се озовете в ситуация да се облягате, подпирате или излягате на подиума. Отстъпете минимално от подиума и използвайте ръцете си, за да жестикулирате, вместо да се подпирате, съветва още Хетиарачи.

Провери също

дежориа

Милиардер разкрива, как да се намали текучеството на персонала

В наскорошно интервю с Джо Полиш, за финансовото издание Business Insider, създателят на Genius Network …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *