вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Няколко признака, че финансовият ви консултант ви „работи“

Няколко признака, че финансовият ви консултант ви „работи“

Финансовите консултанти би следвало да се грижат за финансовия ви интерес. Понякога обаче, те се подхлъзват, като могат да ви подхлъзнат и вас.

Ето няколко израза, които не бива да чувате от своя съветник, или ако ги чуете трябва да ви действат като „червена лампа“, че интересите ви могат да са застрашени.

Вижте още: Как да инвестирате като Бъфет

1. Тази компания е толкова добра, че …

Най-привлекателното изявление по скалата от едно до десет е „Тази компания се представя по-добре от индексът Dow през всяка от последните пет години“.

Young businessman analyzing graphs while video conferencing with colleagues on computer at office desk

Изследвания сочат, че това изказване се харесва на 40% от хората, които са го чули. На практика обаче, то трябва да ви тревожи.

Въпреки, че звучи като че вашия консултант е открил следващия Facebook, имайте в предвид, че миналото представяне на една компания не е гаранция за бъдещето такова. Още по-лошо, често компаниите представяли се по-добре от индексите дълъг период от време са от нагорещени сектори. А помните ли съвета на Бъфет – „Страхувай се, когато другите са алчни“.

Добрият финансов консултант няма да ви предлага „удара на века“. Вместо това, той ще търси компании, които отговарят на вашия рисков профил и инвестиционни цели в дългосрочен план.

2. Какво на практика може да се обърка?

Ако чуете нещо от сорта на „най-ниската доходност, която можете да получите от тази инвестиция е 50% годишно, но повечето инвеститори правят над 100%“, обръщайте се и тичайте в другата посока.

go wrong

Това най-вероятно е класическа пирамидална схема. Подобна норма на възвращаемост не се постига, дори от най-добрите инвеститори в света, особено в настоящата среда на рекордно ниски лихви.

Вижте още: Лоши източници на бързи пари

Освен това, никой не може да гарантира доходност със сигурност. Борсите се движат нагоре и надолу, и няма подобно нещо, като „сигурна инвестиция“.

Не забравяйте, че средната възвръщаемост на пазарите е в размер на около 7% през последните 100 години.

3. Не можете да загубите

Още едно обещание, което никой не може да ви гарантира. Дори Бъфет губи от време на време.

Хората мразят да губят пари. Ето защо това обещание им действа много примамливо. Правило номер едно на Уолстрийт е – никога не губи пари. Правило номер две е – никога не забравяй правило номер едно.

Depressed businesman in economic crisis with line graph showing negative trend

Изследвания сочат, че подобно изявление е привлекателно за 43% от инвеститорите, които го чуят. Ето защо не бива да се поддавате на подобно нереалистично изказване.

4. Нека да ти дам две страхотни причини да инвестираш в тази компания

Често ще чуете нещо от сорта на „тази инвестиция е в компания с отличен мениджмънт и във високо растяща индустрия. Отново финансовият ви консултант не бива да търси следващия „горещ сектор“, а трябва да се е фокусирал конкретно върху вашите нужди и изисквания.

invest dreams

Въпреки това обаче, 32% от инвеститорите намират подобни изявления като привлекателни.

5. Всеки го прави

Най-големите измами в историята са включвали висока доза на доверие. Просто погледнете към пирамидалната структура на Бърни Мадоф. Той е привлякал инвестиции на стойност не един и два, а цели 65 милиарда долара.

Everybody-does-it

Мадоф е имал хиляди клиенти, като дори е давал интервюта в които е обяснявал, как почти никой не може да мами системата достатъчно дълъг период от време.

Човек, който се опитва да ви измами може да прибегне до „тази инвестиция е направила стотици хора богати“. Ако чуете това, вземайте си портфейла и си тръгвайте веднага. За съжаление това е изявление, което се струва привлекателно на 30% от инвеститорите.

6. Имате късмет защото…

Не, не сте един от малкото, които са имали късмета, финансов гении да ви въведе в следващия Facebook.

lucky_large

“Късметлия сте, да сте сред първите, които инвестират в компания, която скоро ще се превърне в пазарен лидер в определен сектор…“, е друго изявление, което трябва да ви плаши. То се приема като привлекателно от 25% от инвеститорите. Не забравяйте, че съветите от инсайдъри са за престъпниците.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …