понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Пет съвета, за да сте по-успешни на фондовите пазари

Пет съвета, за да сте по-успешни на фондовите пазари

Ако времето е на ваша страна, има определени инвестиции, които могат да ви се отплатят. Например златото се е търгувало при ниво от 235 долара за унция през 1970-та година, с отчитане на инфлацията. То се търгува при нива от 1 300 долара в момента, или една доста прилична доходност.

Ето други инвестиции, които традиционно се представят добре с времето, дадени от експертите.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Непопулярните класове активи

Мислете извън традиционното и търпеливо чакайте подходящия момент да насочите средствата си към определени активи, които са се радвали на лошо представяне, съветва Мартин Баханан, експерт в Buchanan Capital.

„В нашия портфейл често сме регистрирали успешни инвестиции, след търпеливото наблюдаване и изчакване на определени активи, които стават привлекателни в даден момент от времето“.

инвестиционни класове

Като примера Баханан посочва петрола и природния газ, регистрирали сериозен спад последните две години. Тези купили суровините при дъното им от началото на годината обаче, вече се радват на сериозна доходност.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестициите

Този принцип до голяма степен може да важи и за инвестиции, които са били волатилни.

Нискоразходни фондове и облигации

купува продава

„Инвеститорите могат да се насочват към нискоразходни, данъчно ефективни фондове, с добра репутация през годините“, коментира Кери Кейтс, сертифициран финансов консултант в Grunden Financial Advisory. „Добри възможности са фондовете Vanguard Total Stock Market index fund и Vanguard Total International Stock index fund, както и облигационният Vanguard Total Bond Market index fund“, допълва специалистът. Разходната норма на тези фондове е около 0.05-0.06% от инвестираните средства.

Инвестирайте в дивидентни акции

Инвестирането в дивидентни компании е един от най-добрите начини да се инвестира на фондовите пазари, според редица специалисти.

Вижте още: Защо да инвестираме в дивидентни компании?

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Има много митове за диведнтните компании, които след по-задълбочени проучвания се вижда, че не са истина. Един много натрапчив такъв е, че компаниите започват да изплащат дивидент едва когато спрат да растат. Това не винаги е вярно!

Един прост пример…

Тютюневата компания Altria е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и на-добрата инвестиция за последните петдесет години.

дивидент

Един долар инвестиран в широкия индекс през 1968 година би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

Не залагйте на миналогодишните победители

Вижте още: Девет факта за парите, които ще са ви от полза цял живот

Избягвайте да инвестирате в най-добре представящите се компании и фондове от изминалата година, съветва Натан Йейтс, директор в Forward View. Практиката сочи, че често печелившите от миналата година, не успяват да повторят успеха си. Това е в противовес с естественото усещана на инвеститорите, че тези които са се представяли най-добре миналата година, ще повторят успеха си и през тази.

миналогодишен победител

Вместо това избирайте фондове и компании с добро представяне в дългосрочен план.

Следете големите и успешните

Следете тримесечните отчети на фондовете. Посредством сайта Search13F.com, можете да следите действията на хеджфондовете, или най-малкото да се информирате, дали са закрили или увеличили някои свои позиции. Винаги имайте едно на ум, че големите инвеститори често имат повече информация от вас. Разбира се не бива и да ги следвате напълно сляпо…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …