неделя , април 23 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Как да сте успешен инвеститор, съветва експерт без загуба от 30 години

Как да сте успешен инвеститор, съветва експерт без загуба от 30 години

„Може би съм късметлия, или може би просто всичко е въпрос на здрав разум“, така започва с представянето на инвестиционната си стратегия Марк Форд, основател на The Palm Beach Research Group.

Форд е един от малкото инвеститори на пазара, които могат да се похвалят с успешен бизнес по управление на активи и нито една година на загуба, през последните 30 години.

Ето какви са неговите тайни, разкрити пред финансовото издание Daily Wealth.

„Влизам на пазара, когато трендовете са доказани… Излизам веднага щом като нещата вече нямат разумни обяснения… Обръщам гръб на девет от десет възможности, които ми пресекат пътя“ коментира специалистът.

„През 80-те години на миналия век на мода бяха пени акциите. Финансовите издания бяха пълни с истории за инвеститори, които са забогатели, купувайки малко известни компании, чийто акции са се търгували по 50 цента. Тогава шефът ми инвестира в една такава компания и се опитваше да ме убеди и аз да направят същото. Бях изкушен… но нещо вътре в мен ме накара да пропусна тази възможност. Радвам се, че направих това, защото моя шеф, който по принцип бе доста пестелив, загуби 100% от парите си в тази сделка. Оказа се пирамида.“, разказва Форд.

Как да инвестирате като Уорън Бъфет

„Спомням си, че тогава си мислех, след като един много обигран инвеститор може да бъде заблуден да инвестира в евтини акции, то аз нямам никакъв шанс“, коментира Форд.

„Още един пример. Имотният балон. До момента на надуването му инвестирах в имоти повече от 10 години. Познавах много добре играта и бях направил много пари. През 2006-та година обаче, къщите които купувах се продаваха при цени 20 пъти годишните им наеми. Знаех, че е време да изляза от този бизнес. Спрях да купувам и посъветвах същото и моите приятели. Те ме смятаха за луд тогава, но сега съм сигурен, че им се е искало да ме послушат.“

Форд посочва петте най-често срещани грешки, които обикновените инвеститори правят:

1. Подмамват се от вълнуващи истории

534

„Бизнесът подмамил моя шеф, бе именно такава история. Компания в Централна Америка е превръщала плажен пясък в истинско злато. Тя е била изфабрикувала доказателства за успеха си, под формата на одитирани финансови отчети, геоложки доклади и др., които да заблудят финансовите експерти. Партньорът ми дори отиде на място, за да види как оперира компанията“, си спомня инвеститорът.

2. Инвестират в бизнеси, които не разбират

4532

„Моят шеф бе сериозен инвеститор с големи познания. Той имаше собствено място на борсата откакто е бил на 20 години и оттогава инвестира успешно. Но той не е имал никаква представа от добиването на злато. Неговата арогантност и самочувствие са го заслепили да бъде подмамен от финансови отчети и подправени резултати от хора, които са твърдели, че са разбирали от добив на злато“.

Този съвет е също така един от основните съвети, даван и от гениалния Уорън Бъфет.

3. Позволявате на добри продавачи, да ви въздействат

5433

„В ранните си години имах период с някои лоши инвестиции в недвижими имоти. Това бе следствие от една основна грешка. Поддадох се на натиск от страна на агент по недвижими имоти, който се оказа, че е собственик на имоти и на който се доверих, че ми е приятел. Съгласих се да направя инвестиция, за която имах усещането, че няма да свърши добре“.

4. Инвестирате твърде късно в тренда

conceptual image of an alarm clock showing that you are too late

„Влязох в инвестициите с недвижими имоти в много добър момент, когато цените вече бяха започнали да се повишават. Но все още се намираше добра стойност в сектора. Направих много пари докато пазарът растеше. Когато вече не можех да купувам имоти при нива 8, или 10 пъти годишните им наеми, осъзнах, че единствения начин да продължа да правя пари е да яхна вълната до нейния пик. Но да се носите по върха на тренда, когато икономиката е в лошо състояние, не е особено добра идея. Единственият ви начин да спечелите в подобна ситуация е да продадете на някой друг, който знае по-малко за пазара от вас. Инсайдърите наричат това „the bigger-fool theory“.

5. Инвестирате без визия за ограничаване на загубите

35

„Понякога дори и да използвате здравия си разум и да избягвате четирите грешки, които посочих по-горе, пак можете да регистрирате загуби от инвестициите си. Винаги може да се случи нещо неочаквано. За да избягвам това, аз имам едно правило – никога не встъпвам в инвестиция, без да съм предвидил изход от нея. Винаги трябва да имате план за ограничаване на загубите си, при развитие на най-лошия възможен за вас сценарий“, заключава Форд.

Провери също

робърт шилер

Р. Шилер: Дългосрочните инвеститори да внимават с щатските индекси

Един от най-уважаваните икономисти и носител на нобелова награда за икономика – Робърт Шилер, предупреди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *