петък , януари 19 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Р. Шилер: Технологиите се превръщат в проблем

Р. Шилер: Технологиите се превръщат в проблем

През изминаващата си година станахме свидетели на излизане на Великобритания от ЕС и избор на Доналд Тръмп за президент. В допълнение, Фед прибегна до второто си повишение на лихвите от над десет години насам, като обеща по-нататъшни подобни действия и през следващата година. Въпреки всичко това обаче, водещите борсови индекси по света се повишиха сериозно, като щатските индекси са при нови рекордни стойности.

Индексът на волатилността пък, достигна нови дъна. И макар на пазара да властва усещането за спокойствие, някои инвеститори се опасяват, че ще станем свидетели на нова вълна от волатилност.

Един от тях е нобеловият лауреат Робърт Шилер, известният създател на популярното финансово съотношение S&P/Case Shiller Index. Според Шилер за това трябва да обвиняваме технологиите.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

„Хората са разтревожени за технологиите“, коментира експертът. „Всички тези устройства налични на пазара в момента и целящи да ни помагат в ежедневието, са чудесни. Техните предимства обаче, са насочени към малката част от богатите хора. В резултат на това, напредъкът на технологиите доведе до нарастване на неравенството“, смята Шилер.

робърт шилер

Темата относно това дали развитието на технологиите помага или пречи на икономиката става все по-разгорещена в момента. Иронията е следната – в среда, в която ръстът на световната икономика до голяма степен се уповава на развитието на технологиите, на практика това развитие води до загуба на работни места.

Според доклад на World Economic Forum, до 2020-та година над 5 милиона работни места по света ще бъдат заличени в най-богатите световни икономики, заради технологичния напредък.

Другo изследване от 2013 година, направено от Oxford University прогнозира, че заплашени от технологиите са 47% от всички работни места в САЩ. И това е проблем, който ще продължи да е налице и в бъдеще.

„Проблемът е, че обществото няма да се върне в 50-те години на миналия век, а развитието на технологиите продължава с ускорени темпове“, смята Шилер.

Шилер предпреди още, че икономическата несигурност може да накара Фед да задържи нивото на лихвите при нулевите им нива още дълго време.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *