петък , декември 9 2016
Начална Страница / Съветите на успелите / Р. Шилер: Развитието на технологиите се превръща в проблем

Р. Шилер: Развитието на технологиите се превръща в проблем

Световните фондови пазари се стабилизираха след решението на Великобритания да напусне ЕС. Въпреки усещането за спокойствие обаче, някои инвеститори се опасяват, че ще станем свидетели на нова вълна от волатилност.

Един от тях е нобеловият лауреат Робърт Шилер, известният създател на популярното финансово съотношение S&P/Case Shiller Index. Според Шилер за това трябва да обвиняваме технологиите.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

„Хората са разтревожени за технологиите“, коментира експертът в интервю за Yahoo Finance. „Всички тези устройства налични на пазара в момента и целящи да ни помагат в ежедневието, са чудесни. Техните предимства обаче, са насочени към малката част от богатите хора. В резултат на това, напредъкът на технологиите доведе до нарастване на неравенството“, смята Шилер.

робърт шилер

Темата относно това дали развитието на технологиите помага или пречи на икономиката става все по-разгорещена в момента. Иронията е следната – в среда, в която ръстът на световната икономика до голяма степен се уповава на развитието на технологиите, на практика това развитие води до загуба на работни места.

Според доклад на World Economic Forum, до 2020-та година над 5 милиона работни места по света ще бъдат заличени в най-богатите световни икономики, заради технологичния напредък.

Други изследване от 2013 година, направено от Oxford University прогнозира, че заплашени от технологиите са 47% от всички работни места в САЩ. И това е проблем, който ще продължи да е налице и в бъдеще.

„Проблемът е, че обществото няма да се върне в 50-те години на миналия век, а развитието на технологиите продължава с ускорени темпове“, смята Шилер.

Шилер предпреди още, че икономическата несигурност може да накара Фед да задържи нивото на лихвите при нулевите им нива още дълго време.

Провери също

кредитна карта

Четири неща, които хората без дългове не правят

Имате ли чувството, че парите никога не ви достигат, а дълговете непрекъснато ви притискат? Може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500