неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Три дивидентни компании в портфейла на най-богатия човек на света

Три дивидентни компании в портфейла на най-богатия човек на света

Бил Гейтс е най-богатият човек на планетата със сумарно богатство в размер на над 75 милиарда долара. Едва ли това е станало случайно. Затова е добре да се вгледаме в инвестиционния портфейл на Гейтс, и по-точно в най-големите му дивидентни позиции.

Въпреки, че щатските индекси постигнаха вчера най-високите си стойности за тази година, те са много далеч от сигурно бъдеще, а позициите на Гейтс могат да са добра инвестиционна алтернатива.

Позициите му се отличават с висока сигурност на изплащания дивидент, както и добра перспектива за бъдещото му повишение.

1. Waste Management

44

Компанията предлага управление на отпадъци и услуги на гражданите, търговски и индустриални клиенти, свързани с техните отпадъци в Северна Америка. Това включва събиране, превозване и рециклиране на боклука.

Към 31 декември Гейтс, посредством своята фондация „Gates Foundation”, е собственик на 18.6 милиона акции на компанията, на стойност около 1 милиарда долара.

Причината за успех на бизнеса й до голяма степен се предопределя от силния й бизнес модел и факта, че е лидер в сектора си. В същото време индустрията се отличава с висок „праг за влизане“.

Положителният й финансов резултат нарасна с 13% през изминалата година до 2.61 долара на акция. Двуцифреният ръст до голяма степен се е предопределил от ниските разходи за горива.

Компанията очаква ръст в печалбата си от 6% за тази година. Дивидентната доходност е 2.9%, като дивидентът бе повишени с 6% през изминалата година, което бе 13-та поредна година на ръст.

Наскоро мениджмънта оповести програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 милиарда долара.

2. Walmart

22

Това е една от най-успешните корпоративни истории в Америка за последния век. За няколко десетилетия Walmart успя да се превърне в най-голямата търговска верига в света с приходи в размер на над 480 милиарда долара.

През последните години обаче, ръстът на компанията се забави съществено. Налице са и няколко сериозни предизвикателства сред които отношението й към служителите, чистотата на магазините и растящата конкуренция от интернет търговци като Amazon.

Силният долар е друг негативен фактор, който се очаква да намали приходите й с 12 милиарда долара през тази фискална година.

В резултат на това печалбата на акция за последната година възлезе на 4.57 долара, или понижение от 9% на годишна база. За текущата година печалбата се очаква да е между 4.00 и 4.30 долара.

Walmart е с 43 годишна история на повишение на дивидента си. В САЩ има едва 50 дивидентни компании повишавали дивидента си през последните 25 години, или повече.

Дивидентната доходност в момента е 2.9%.

3. Canadian National Railway

2

Компанията е основна железопътна компания в Канада. Тя разполага с близо 20 000 мили железопътна мрежа в Канада и част от САЩ. Пазарната й капитализация е около 50 милиарда долара.

Корпорацията се отличава със забележителен ръст в печалбата си през последните години, благодарение основно на ръста на карго-бизнеса си и по-ниските цени на горивата.

През изминалата година приходите и печалбата й се повишиха съответно с 3.9 и 14%. Това й позволи да повиши изплащания дивидент с близо 25%.

Към момента дивидентната й доходност е в размер на 1.8%.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …