вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Три неща, на които финансовите консултанти не могат да ви научат

Три неща, на които финансовите консултанти не могат да ви научат

Българите все още нямат финансовата култура да се обръщат за съвет към финансови консултанти. Обикновено те правят това, едва когато финансите им излязат напълно от контрол и вече е твърде късно да се реагира.

Имайте в предвид следното, дори и да се обърнете за помощ към финансов консултант или да се запишете на курсове за повишаване на финансовата ви култура, има неща, на които никой не може да ви научи. Ето три такива:

Дисциплина

самодисциплина

Дисциплината е критична за успех не само на фондовите пазари, но и за въдворяване на ред и добро състояние на личните ви финанси.

Стойте на предначертания път – най-важното правило в инвестирането

Това обаче не е нещо, на което някой може да ви научи, трябва сам да си го наложите. Подобно на всяко качество, дисциплината също се тренира. Нейната основа се залага още в ранна детска възраст, като това да я прилагате в живота зависи до голяма степен само и единствено от вас.

Да се научите на дисциплина обаче, безспорно е нещо, което ще ви се отплаща цял живот. Освен това, никога не е твърде късно да станете дисциплиниран.

Стойността на времето

Infinity time. Digital generated

Друго съществено нещо, което трябва да учим още като деца е „цената на времето“. Времето е най-ценния ресурс за богатите и успелите и това не е случайно.

Младите бленуват за голяма доходност за кратък период от време

Например да си купите последния модел телевизор с плосък екран срещу сумата от 5 000 лева с цената на отлагане на инвестициите ви с една година и ползването на кредитна карта, може и да ви изглежда добра идея, но помислете за следното. Тази сума би се превърнала в близо 49 000 лева, при една разумна доходност от 7%, след 40 години.

В допълнение изплащането на кредитната карта при минимална вноска от 75 лева на месец ще ви отнеме 222 месеца, а платените лихви за този период, при лихвен процент от 18%, се превежда в 3 923 лева.

Емоционално обвързване

emotions

Няма кой да ви научи и да си контролирате емоциите. А емоциите са „враг номер едно“ в инвестирането, заедно с дисциплината.

Осем качества, за да сте по-добър в преговорите

Дали ще е свързано с емоционално обвързване с акциите на една компания или с емоционална покупка, от която нямате нужда, е без значение. Цената на емоциите, често е много висока, дори много по-висока отколкото повечето хора често могат да си позволят.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *