петък , януари 20 2017
+500
Начална Страница / Съветите на успелите / Три въпроса на интервю, които да не чакате да зададете чак накрая

Три въпроса на интервю, които да не чакате да зададете чак накрая

Интервюто за работа е двупосочен процес. Не бива да смятате, че е нормално само на вас да ви задават въпроси. В крайна сметка вие също си избирате мястото, на което ще прекарвате основна част от живота си и трябва да сте сигурни, че то ще ви хареса.

В тази насока, експертите по подбор на персонал предлагат три въпроса, които да зададете още в началната фаза на интервюто.

Въпроси, които не бива да задавате след интервю за работа

Те ще ви помогнат да придобиете по-добра представа, както за самата работа, така и за работната среда в компанията където кандидатствате.

Не чакайте края на интервюто, когато интервюиращия ще ви попита „Имате ли някакъв въпроси към мен“ и най-вероятно не си е оставил много време, преди срещата със следващия канидат.

Та ето какво можете да попитате в доста по-ранна фаза на интервюто:

„Как се е достигнало до предлаганата позиция?“

Това е един въпрос, на който ще можете да получите повече история за позицията за която кандидатствате, без да проявявате нелюбезно любопитство.

интервю

Според експерти този въпрос демонстрира интелектуално любопитство, но не и нахалство. Той е полезен, защото дава възможност на специалиста по подбор на персонал да разкаже повече за компанията и връзката между различните позиции и отдели.

Малко повече плът е равна на повече интервюта за дамите

Ще добиете също така представа дали тази позиция има потенциал за ръст, както и най-вероятно какво се е случили със заемалите я преди вас.

„Как позицията се вписва в по-големите цели на отдела и компанията?“

интервю

Този въпрос ще ви помогне да разберете какво цени в тази длъжност компанията, както и как по-добре да се маркетирате, че вие сте идеалния канидат за нея. Много по-лесно ще можете да се продадете, когато знаете на какво да наблегнете, за да се оцени това в по-голяма степен.

„Какво харесвате най-много в работата си за тази компания?“

Това е приятелски въпрос, който не крие заплаха в себе си, а цели да се добие представа за фирмената култура и възможностите, които една работа предлага като потенциал.

interview5555

Ще усетите дали насрещната страна се вълнува от работата си, продуктите и услугите, които компанията предоставя, дали атмосферата е иновативна, оценява ли се приноса на работещите и екипа за постигнатите резултати.

plus500

Провери също

трейдър

Три неща, на които финансовите консултанти не могат да ви научат

Българите все още нямат финансовата култура да се обръщат за съвет към финансови консултанти. Обикновено …

plus500